Όλοι έχουν δικαίωμα να έχουν τη δική τους γνώμη αλλά όχι τα δικά τους δεδομένα. Daniel Patrick Moynihan, 1927-2003, Αμερικανός Γερουσιαστής.

Κυρίαρχος και πρώτος ο Ολυμπιακός, σε εκκρεμότητα μία θέση στα play-in και μία στα πλέι άουτ

29 Μαρτίου, 2023

Ολοκληρώθηκε σήμερα, πλην μίας -σημαντικής- εκκρεμότητας, η Β΄ φάση της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών. Η μετάθεση για αύριο της αναμέτρησης του Υδραϊκού με τον Ηλυσιακό (λόγω τεχνικού προβλήματος στο κολυμβητήριο της Γλυφάδας) αφήνει ανοιχτή μία θέση στα play-in, αλλά και μία θέση στα πλέι-άουτ.

Στο ντέρμπι κορυφής, ο Ολυμπιακός «σφράγισε» με επιβλητικό τρόπο την πρώτη θέση του Γκρουπ 1 και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στον παίκτη παραπάνω και τέσσερα γκολ του Γιάννη Φουντούλη, οι «ερυρθρόλευκοι» νίκησαν εύκολα τη Βουλιαγμένη με 15-8 και την υποχρέωσαν στην πρώτη ήττα της στο φετινό πρωτάθλημα. 

Νωρίτερα στον Πειραιά, ο Απόλλων Σμύρνης νίκησε 12-8 τον Εθνικό με πέντε γκολ του Μπογκντάνοβιτς και κατέλαβε οριστικά την τρίτη θέση, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει πλεονέκτημα έδρας στην -πολύ πιθανή- επανάληψη των περσινών «μικρών» τελικών με τον Πανιώνιο. Οι «κυανέρυθροι» αν και νίκησαν 17-13 τον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη, περιορίστηκαν στην τέταρτη θέση. Οι Θεσσαλονικείς είχαν σε τρομερή μέρα τον Κεχαλάρη, που πέτυχε έξι γκολ, αλλά «πλήρωσαν» την αποβολή με αντικατάσταση των Μιλάρντοβιτς και Χαραλαμπόπουλου. Την ήττα του «Δικεφάλου του βορρά» εκμεταλλεύθηκε το Περιστέρι για να «σκαρφαλώσει» πέμπτο, επικρατώντας στο Πάρκο Γουδή του Παναθηναϊκού με 13-10.

Πλέον, Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη περιμένουν από τα play-in του Σαββατοκύριακου (1-2 Απριλίου) να μάθουν τους αντιπάλους τους στην Α΄ φάση των πλέι-οφ. Τα άλλα ζευγάρια των προημιτελικών θα είναι Απόλλων-ΠΑΟΚ και Πανιώνιος-Περιστέρι. Παναθηναϊκός και Εθνικός ολοκλήρωσαν τη Β΄ φάση με οκτώ ήττες σε ισάριθμα ματς και θα διεκδικήσουν μέσω των play-in θέση στην τελική οκτάδα. 

Τα σημερινά αποτελέσματα φέρνουν τον Υδραϊκό σε μία πολύ περίεργη κατάσταση. Με νίκη αύριο επί του Ηλυσιακού περνάει στα play-in, όπου θα αντιμετωπίσει αρχικά τη Γλυφάδα. Με ισοπαλία ολοκληρώνει τη χρονιά στην 11η θέση της κατάταξης, ενώ με ήττα «πέφτει» στα πλέι-άουτ, αφού υστερεί στην τριπλή ισοβαθμία που θα προκύψει με Χίο και Χανιά.

Η Γλυφάδα εξασφάλισε την πρώτη θέση του Γκρουπ 2, νικώντας στον Αλιμο 8-5 την ΑΕΚ, και περιμένει αντίπαλο στο play-in του Σαββάτου (1/4). Αν ο Υδραϊκός νικήσει, θα παίξει αυτός με τον ΑΝΟΓ, σε διαφορετική περίπτωση η Ενωση θα έχει μία ευκαιρία να διεκδικήσει είσοδο στα πλέι-οφ.

Η Χίος εξασφάλισε οριστικά την παραμονή της, νικώντας στο Ιωνικό κολυμβητήριο 9-4 το Παλαιό Φάληρο. Τα Χανιά, αντίθετα, αν και επιβλήθηκαν στο Χαλάνδρι 20-10 του Νηρέα με οκτώ γκολ του Αγιωργούση, πιθανότατα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν εκ νέου τον ίδιο αντίπαλο στα πλέι-άουτ, εκτός αν ο Υδραϊκός χάσει αύριο (30/3, 13:30) από τον Ηλυσιακό.

Το άλλο ζευγάρι που θα διεκδικήσει την παραμονή του ήταν ήδη γνωστό και θα φέρει αντιμέτωπους το Παλαιό Φάληρο και τον Ηλυσιακό. Ο ΑΟΠΦ, όμως, δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα, αφού είδε δύο παίκτες του (Μαυράκη και Θαλασσινό) να αποβάλλονται χωρίς αντικατάσταση για βιαιοπραγία στο σημερινό ματς με τη Χίο, κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν το πρώτο από τα παιχνίδια των πλέι-άουτ.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 8ης και τελευταίας αγωνιστικής της Β΄ φάσης:

ΓΚΡΟΥΠ 1
========
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ             17-13
Παναθηναϊκός-Περιστέρι     10-13
Εθνικός-Απόλλων Σμύρνης     8-12
Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη     15-8

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 22 αγώνες)
                   ΤΕΡΜ.   Β.
Ολυμπιακός        388-130  64
Βουλιαγμένη       325-178  59
Απόλλων Σμύρνης   291-225  47
Πανιώνιος         271-216  45
Περιστέρι         200-194  39
ΠΑΟΚ              220-232  39
Παναθηναϊκός      191-229  25
Εθνικός           189-252  18 
 

ΓΚΡΟΥΠ 2
========
Νηρέας Χαλ.-Χανιά          10-20
Χίος-Παλ. Φάληρο            9-4
ΑΕΚ-Γλυφάδα                 5-8
Υδραϊκός-Ηλυσιακός         30/03 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 22 αγώνες) 
                   ΤΕΡΜ.   Β.
Γλυφάδα           237-224  35
ΑΕΚ               171-203  30 
Χανιά             190-235  28
Χίος              192-210  28
Υδραϊκός          196-231  28 -21αγ.
Παλαιό Φάληρο     194-242  21
Ηλυσιακός         159-245  10 -21αγ.
Νηρέας Χαλανδρίου 160-328   2

Σημ: Ο Νηρέας έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.
* Οι ομάδες μεταφέρουν το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσαν στην Α΄ φάση του πρωταθλήματος.

Η συνέχεια του πρωταθλήματος περιλαμβάνει τα νοκ-άουτ παιχνίδια των play-in, που θα γίνουν σε ουδέτερη έδρα, το διήμερο 1-2 Απριλίου. Τα ζευγάρια θα είναι τα εξής:

1. Παναθηναϊκός)-Εθνικός)
2. Γλυφάδα-2ος G2
3. Ηττημένος 1-Νικητής 2

Τα ζευγάρια στα προημιτελικά των πλέι-οφ (στις δύο νίκες) θα έχουν ως εξής:

Ολυμπιακός-Νικητής 3
Βουλιαγμένη-Νικητής 1
Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΟΚ
Πανιώνιος-Περιστέρι

Αντίστοιχα, τα ζευγάρια στα πλέι-άουτ (επίσης στις δύο νίκες):

5ος G2-Νηρέας Χαλανδρίου
Παλαιό Φάληρο-Ηλυσιακός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ