Η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος ζωής και όχι προετοιμασία για ένα μελλοντικό τρόπο ζωής. John Dewey, 1859-1952, Αμερικανός φιλόσοφος

Κυρ. Πιερρακάκης: Ένα μοντέλο διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης που μπορεί να λειτουργήσει και στην χώρα μας

12 Μαΐου, 2024

Την Φλωρεντία επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είχε συναντήσεις με υπεύθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης, στο δημαρχιακό μέγαρο Παλάτσο Βέκιο, και με την Πατρίτσια Νάνζ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου «EUI». Κύρια σημασία, στις επαφές του κ. Πιερρακάκη, ήταν το «μοντέλο της Φλωρεντίας» σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο – όπως τόνισε – «μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην χώρα μας».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την σημασία του μοντέλου που αντιπροσωπεύει η πρωτεύουσα της Αναγέννησης, στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, ο υπουργός παιδείας απάντησε:

«Η Φλωρεντία παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ως αυτοτελής “μελέτη περίπτωσης” και αυτό επειδή αφενός έχει σαράντα ένα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, κυρίως αμερικανικών. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν στο δημαρχείο της Φλωρεντίας, έχει εξήντα χιλιάδες ξένους φοιτητές, από τους οποίους τριάντα χιλιάδες είναι Αμερικανοί. Το παράδειγμα είναι ότι πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, δηλαδή, έχουν δημιουργήσει μικρά και στοχευμένα δικά τους παραρτήματα, για συγκεκριμένες σχολές, όπως -παραδείγματος χάρη- αρχιτεκτονικής, λόγω και της ιστορίας της πόλης. Με τον τρόπο αυτό, φοιτητές που έχουν ξεκινήσει τις σπουδές τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μπορούν να περάσουν ένα ή δυο εξάμηνα στην Φλωρεντία, αποκτώντας πρόσθετη εμπειρία, αλλά και τις παραστάσεις του να ζει, κανείς, εκεί. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο, νομίζω ότι συνάδει με το πνεύμα του τελευταίου νόμου που φέραμε στην βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση. Τα επόμενα χρόνια θα στοχεύσουμε πάρα πολύ στην διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας. Τόσο σε ό,τι αφορά τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, όσο και σε ό,τι αφορά την δυνατότητα, τα ελληνικά, δημόσια πανεπιστήμια να παρέχουν πρόσβαση σε ξένους φοιτητές, για μικρές περιόδους σπουδών, και πέραν του Erasmus, που ήδη υπάρχει».

Με αναφορά στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Ιταλία, σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο, ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε:

«Θέλουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για το μοντέλο αυτό και το τι άλλο θα μπορούσαμε να εισάγουμε στο θεσμικό μας πλαίσιο. Η Ιταλία έχει πετύχει ιδιαίτερα σημαντικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η συνεργασία αυτή θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, με θεσμούς και ιδρύματα, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο που βρίσκεται στην Φλωρεντία. Θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολλά να διδαχθούμε από το ευρύτερο μοντέλο αυτό των παραρτημάτων και από το πώς, μια πόλη σαν την Φλωρεντία κατάφερε, από μόνη της, να γίνει ένα ακαδημαϊκό κέντρο. Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο και αυτή θα είναι η στόχευσή μας, αυτές θα είναι οι ενέργειές μας στο επόμενο διάστημα».