Η χρήση βίας είναι πολύ κακή λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Γενικώς, χρησιμοποιείται μόνο από μικρά παιδιά και μεγάλα έθνη. David Friedman, 1945- , Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας

Κυκλοφόρησε ο αφιερωματικός τόμος στη μνήμη Άγγελου Δεληβορριά

6 Απριλίου, 2023

Εκπληρώνοντας ένα μικρό μόνο μερίδιο του χρέους του προς τον ‘Αγγελο Δεληβορριά (1937-2018), το Μουσείο Μπενάκη κυκλοφόρησε πρόσφατα μια συλλογική έκδοση στη μνήμη του.

Πρόκειται για τον τόμο «’Αγγελος. Αφιέρωμα στη μνήμη του ‘Αγγελου Δεληβορριά», με άρθρα του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου, το οποίο εργάστηκε κάτω από την καθοδήγηση του τιμώμενου. Στις σελίδες περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό δοκίμιο και 24 πρωτότυπες μελέτες σημερινών, αλλά και παλαιότερων μόνιμων συνεργατών του Μουσείου.

Τα κείμενα εστιάζουν σε αντικείμενα ή αρχεία από τις συλλογές του Ιδρύματος, καθώς και σε σημαντικές λειτουργίες που επιτελεί συστηματικά το Μουσείο, προσφέροντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα των συλλογών και των δράσεών του. Στον τόμο διασταυρώνονται διαφορετικά γνωστικά πεδία, όπως, λόγου χάρη, η αρχαιολογία και η ιστορία της τέχνης ή η πληροφορική και η φιλολογία· συνομιλούν έργα διαφόρων εποχών και ποικίλων πολιτισμικών προελεύσεων· συνδιαλέγονται τέχνες, όπως το θέατρο και η φωτογραφία, η θρησκευτική ζωγραφική και η παραδοσιακή κεντητική κ.ά.

Το βιβλίο αυτό των 500 σελίδων και των 362 φωτογραφιών, που κυκλοφορεί στη σειρά του επιστημονικού περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζει το Ίδρυμα στο ιστορικό και πολιτισμικό του ανάπτυγμα, όπως το είχε οραματιστεί ο παλαιός του διευθυντής ‘Αγγελος Δεληβορριάς. Χάρη ακριβώς στην ποικιλία των θεμάτων του και των επιστημονικών προσεγγίσεων, απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό με τρόπο γοητευτικό και σύγχρονο.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη καθώς και στο benakishop.gr.Την δαπάνη της έκδοσης ανέλαβε η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη.

 

Λίγα λόγια για τον ‘Αγγελο Δεληβορριά

 

Με λαμπρές σπουδές αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και μετά από σύντομη θητεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο ‘Αγγελος Δεληβορριάς ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη το 1973. Στα σχεδόν πενήντα χρόνια της διεύθυνσής του, ο τιμώμενος μεταμόρφωσε το ίδρυμα σε ένα πολυδύναμο μουσείο με παραρτήματα ανοιχτά στους πολιτισμούς του κόσμου, σε ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο με πλούσια επιστημονική παραγωγή, σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα εφάμιλλο των μεγάλων αντίστοιχων διεθνών ιδρυμάτων. Ο ‘Αγγελος Δεληβορριάς, επίσης, υπήρξε καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και υπεύθυνος των ανασκαφών στις Αμύκλες της Λακωνίας. Τιμήθηκε με ύψιστες διακρίσεις από ανώτατα πνευματικά ιδρύματα διεθνώς και από την Ακαδημία Αθηνών.