Όταν κάποιος διατείνεται ότι δεν είναι ζήτημα χρημάτων αλλά θέμα αρχής, τότε είναι ζήτημα χρημάτων. ~Αβραάμ Λίνκολν | (Αμερικανός Πρόεδρος ) | 1809-1865

Ξενικά είδη ψαριών μαγειρεύτηκαν από σεφ στη Σαντορίνη ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της εισβολής τους στη Μεσόγειο

22 Σεπτέμβριος, 2019

Μενού από βρώσιμα ξενικά είδη ψαριών και συγκεκριμένα από λεονταρόψαρο και γερμανό, ετοίμασαν και σέρβιραν σεφ στη Σαντορίνη ανταποκρινόμενοι στο πρόγραμμα “ Φά’ το πριν τα φάει” της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea.

“ Σε συζητήσεις με τους σεφ, ανέφεραν ότι το κρέας του λεονταρόψαρου ήταν πραγματικά κάτι διαφορετικό και πολύ εύγεστο, ειδικά για τη δημιουργία συνταγών σασίμι και σούσι και θα ήταν πρόθυμοι να το εντάξουν στο μενού των καταστημάτων όπου εργάζονται. Όσο για το κοινό που δοκίμασε τα πιάτα έμειναν όλοι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τις γεύσεις και τους εξέπληξε που ένα είδος όπως ο γερμανός, που υπάρχει χρόνια στα νερά των Κυκλάδων, δεν έχει μπει ακόμα στο μενού εστιατορίων”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Δούμπας από την iSea. Μάλιστα, αν και τα συγκεκριμένα είδη ψαριών έχουν αγκάθια με δηλητήριο, ωστόσο “ μπορούν να καθαριστούν με την ίδια προσοχή που απαιτείται και για μία σκορπίνα”.

Όπως εξήγησε ο κ. Δούμπας, τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως κάθε χρόνο, η υποβάθμιση που προκαλούν στα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και οι ζημίες σε ανθρώπινες δραστηριότητες, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

“ Η Ελλάδα είναι από τις πιο επηρεασμένες χώρες με περισσότερα από 230 ξενικά είδη να έχουν εντοπιστεί στα νερά της, από τα οποία, τα περισσότερα -σχεδόν το 80%- είναι βρώσιμα και αποτελούν εξαιρετικά πιάτα σε πολλές χώρες παγκοσμίως”, τονίζει ο κ. Δούμπας.

Read previous post:
Βαλβέρδε: «Ανησυχώ, αναλαμβάνω την ευθύνη»

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Ερνέτο Βαλβέρδε , παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για την εικόνα της  ομάδα του μακριά από το Camp...

Close