Η άγνοια οδηγεί στο φόβο, ο φόβος οδηγεί στο μίσος και το μίσος οδηγεί στη βία. Αυτή είναι η εξίσωση. Michael Moore, Aμερικανός κινηματιγραφιστής

Ξεκίνησε το συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα»

20 Μαρτίου, 2023

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα», που διοργανώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί στην Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων – ΝΑ Ευρώπης (ABNA – SE Europe). 

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι το σημερινό συνέδριο πραγματοποιείται σε ένα κλίμα διάχυτης θλίψης λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη ενώ αναφερόμενος στα Πρακτορεία Ειδήσεων των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισήμανε ότι, παρά τις κατά καιρούς αναταράξεις στην πολύπαθη γειτονιά μας, διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δημοσιογράφων που υπηρετούν σε αυτά. 

«Η ΑΒΝΑ έχει καταφέρει χωρίς αμφιβολία να βρει τις κοινές συνισταμένες διαλόγου, ανταλλαγής και συνεργασίας και αυτό από μόνο του είναι τεράστιας σημασίας και εξαιρετικό για την ενημέρωση και τις κοινωνίες των χωρών μας και για τη δημιουργία κλίματος ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει ο κοινός βηματισμός και η από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην ΝΑ Ευρώπη και όλο τον κόσμο, κυρίως για τους μηχανισμούς των fake news που είναι πάντα ενεργοί και προσαρμόζονται αναλόγως τις εξελίξεις, ενώ αφορούν είτε στον  πόλεμο και τις πρόσφατες κρίσεις, είτε προηγουμένως στην πανδημία και τα εμβόλια» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετέχουν Πρόεδροι και Γενικοί Διευθυντές των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων και άλλων Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πρακτορείων. Οι ενότητες του Συνεδρίου αφορούν στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη και τη σημασία της ενημέρωσης, το δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη και τα δίκτυα διασύνδεσης, συνεργασίας και ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα εξεταστεί ο ρόλος της ενημέρωσης στη ΝΑ Ευρώπη της ασύμμετρης πραγματικότητας του 21ου αιώνα, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη στην περιοχή και η σημασία της διασύνδεσης των δικτύων – μεταφορικών, εμπορικών, τηλεπικοινωνιακών, τουριστικών – για την ανάπτυξη.
Ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου: www.youtube.com/watchv=4dNZ8yTCNDg
ΧΟΡΗΓΟΙ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ του συνεδρίου: Aegean Airlines.
ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ του συνεδρίου: HELLENiC ENERGY, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, AVAX, MYTILINEOS, CISCO – Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ του συνεδρίου: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Ελενίδης.