Η Ποιότητα καθορίζεται από το βάθος στο οποίο το έργο ενσωματώνει τις εναλλακτικές επιλογές και κυριαρχεί σε αυτές. Theodore Adorno, 1903-1969, Γερμανός φιλόσοφος

Ξεκίνησε και πάλι η Έκθεση Λαμίας μετά από 6 χρόνια απραξίας

23 Σεπτεμβρίου, 2022

Τη νέα της πορεία ξεκινά η Έκθεση της Λαμίας καθώς τα τελευταία 6 χρόνια είχε σταματήσει τις διοργανώσεις μπροστά στην πληθώρα των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί. Έχοντας ιστορία από το 1975, τώρα με νέο εταιρικό προφίλ, με τη συμμετοχή του Δήμου Λαμιέων, της Περιφέρειας Στερεάς και του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, ξεκίνησε και πάλι τις διοργανώσεις στους εκθεσιακούς της χώρους, και από σήμερα, στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις της αναπτύσσεται η LAMIA EXPO 22 με 150 εκθέτες, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως 28 του μήνα.

Την LAMIA EXPO 22 εγκαινίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κόβοντας την κορδέλα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, τον δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Για ένα σημαντικό εγχείρημα έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών μετά το τέλος της δοξολογίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εγκαινιάζοντας την έκθεση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και στη σημασία που έχει για την εθνική οικονομία. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την πρωτογενή παραγωγή παρουσιάζοντας συγχρόνως και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν «πάνω στα οποία όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να χτίσουμε προκειμένου να καταστήσουμε ακόμα πιο παραγωγικό, σύγχρονο βιώσιμο ανθεκτικό και εξωστρεφή τον πρωτογενή τομέα» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Υπουργός των Οικονομικών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κύκλο των επενδύσεων που σημαδεύουν την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 40% από το 2019» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αυξηθούν κι άλλο.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «οι εκθέσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα, πάνε πάρα πολύ καλά» σημειώνοντας ότι η Λαμία είναι σε κομβικό σημείο και θα μπορεί να αξιοποιήσει αυτό της το ρόλο με τις νέες εγκαταστάσεις που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε την επιστροφή της Έκθεσης Λαμίας μετά από μακροχρόνια απουσία, υπογράμμισε πως «αυτή η επιστροφή της επιχειρεί να καταστήσει και πάλι τη Λαμία εκθεσιακό κέντρο και πόλο για επενδύσεις». Ο κ. Οικονόμου στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις που προγραμματίζονται για την Έκθεση Λαμίας σύμφωνα με ένα master plan που έχει καταθέσει ο Δήμος και η Περιφέρεια και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς τρέχει διαγωνισμός ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση του χώρου και τη δημιουργία σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρώην περιφερειάρχης Στεράς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, που ήταν παρών στα εγκαίνια, έκανε αναφορά στις προσπάθειες από το παρελθόν για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τόνισε πως «πλέον άλλαξε η κουλτούρα αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια να καταλάβει η Αθήνα ότι σε τέτοιου θέματα δεν μπορεί να αποφασίζει η πλατεία Συντάγματος».

Ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στους στόχους που έχουν τεθεί, στα έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στην αλλαγή φιλοσοφίας γύρω από τα εκθεσιακά θέματα στην περιοχή. Μίλησαν για τα έργα που προγραμματίζονται στα 170 περίπου στρέμματα, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει σαν αφετηρία να προσελκύει συνεχώς δραστηριότητες που είναι εκτός της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας.

Οι εκπρόσωποι των τριών φορέων που είναι και μέτοχοι στην αναπτυξιακή εταιρεία που διαχειρίζεται την έκθεση θεωρούν ότι «το ξεκίνημα με τη φετινή χρονιά είναι ουσιαστικά τα θεμέλια μιας επόμενης περιόδου βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά».