Το «ναι» και το «όχι», αν και είναι οι πιο σύντομες από όλες τις λέξεις, χρειάζεται να τις σκεφθεί κανείς πολύ προηγούμενος. Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ. Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Κρήτη: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο – Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

9 Αυγούστου, 2024

 Στην ενημέρωση ότι σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Σάββατο 10η Αυγούστου 2024 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη, είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός), προχώρησε η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης, που επιπλέον γνωστοποίησε ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code.

   Όπως σημειώνεται, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα.

   Μάλιστα υπενθυμίζεται η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικές εκτάσεις ή άλλο, η απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, εκτέλεσης θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κ.ά.), όπως και η απαγόρευση χρήσης υπαίθριων ψησταριών, χρήσης των «Sky Lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα), χρήσης ειδών πυροτεχνίας.

   

   Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

   

   Παράλληλα υπενθυμίζεται η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών. Αυτά έχουν ως εξής:

   – Για την Π.Ε. Λασιθίου, Αζιλακόδασος, Καλό Χωριό – Μεσελέροι, Βαθύ, Κυπαρισσόδασος Κριτσάς και Δάσος Κρούστα του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Θρυπτή και το Σελάκανο του Δήμου Ιεράπετρας και το Βάι, του Δήμου Σητείας.

   – Για την Π.Ε. Ηρακλείου, αφορά τη Σύμη του Δήμου Βιάννου, το Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού και επιπλέον τον Κουδουμά του Δήμου Γόρτυνας, την Κέρη του Δήμου Μαλεβιζίου και το Φουρνί, τον Γιούχτα και τον Επανωσήφη, του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

   – Για την Π.Ε. Χανίων αφορά στο Δάσος του Αγίου Ματθαίου, το δασάκι στο Πρεβαντόριο και το Πάρκο Ανεμόμυλων, στα Ευρωπαϊκό μονοπάτια Ε4 Μπάλος Φαλάσαρνα, Δήμου Κισσάμου, Ε4 Κριός- Ελαφονήσι, Δήμου Καντάνου Σελίνου, Σούγια- Γυαλισκάρι, Δήμου Καντάνου Σελίνου, Ε4 Σούγια- Αγία Ρουμέλη, Δήμων Καντάνου Σελίνου & Σφακίων και Άγιος Ιωάννης- Δάσος, Δήμου Γαύδου.

   – Για την Π.Ε. Ρεθύμνης αφορά η απαγόρευση στα περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφ.Ηλία, Αγίου Ιωάννη, στην αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου, αλσίλιο περιοχής Παράδεισου Αρμένων, περιαστικά δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου, επίσης η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη (50 μ εκατέρωθεν της κοίτης) έως την λίμνη Πρέβελη, την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη , το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης, το φαράγγι Μαργαριτών στον Μυλοπόταμο.