Δημοκρατία είναι το όνομα που δίνουμε στον λαό κάθε φορά που τον χρειαζόμαστε. Robert de Flers, 1869-1927, Γάλλος συγγραφέας

Κοτζιάς: η πολιτική της Γερμανίας δεν είναι φιλική

10 Φεβρουαρίου, 2015

«Δεν έχουμε κάτι ενάντια στη Γερμανία, έχουμε όμως πάρα πολλά ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί απέναντί μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την άποψη ότι η Γερμανία είναι μια «ισχυρή, ενδιαφέρουσα κι ελπίζουμε φιλική απέναντι στην Ελλάδα χώρα, αλλά όχι η νέα Ρώμη».

Ο κ. Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει πρόγραμμα προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε: «έχω την αίσθηση ότι η γερμανική διπλωματία θα ήθελε ο πρωθυπουργός να έχει σχετική συζήτηση με την κυρία Μέρκελ, αλλά κι εμείς θα θέλαμε να καταλάβει η Γερμανία ότι δεν είναι η νέα Ρώμη, αλλά μια ισχυρή, ενδιαφέρουσα κι ελπίζουμε φιλική χώρα απέναντι στην Ελλάδα. Στους Γερμανούς έχω πει ότι θεωρούμε τη Γερμανία φιλική χώρα και την πολιτική τους μη φιλική. Δεν έχουμε κάτι ενάντια στη Γερμανία, έχουμε όμως πάρα πολλά ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί απέναντί μας».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει συμμάχους στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται, είπε: «Υπάρχουν σύμμαχοι που δε φαίνονται πάντοτε, όπως είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ των απόψεών μας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα πρακτικά δε δημοσιεύονται, αλλά ένας από αυτούς τους συμμάχους ως προς αυτό το ζήτημα, είναι και η χώρα που βρισκόμαστε».

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας, την χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή» προσθέτοντας ότι «έδωσε καλές προοπτικές».

«Για να μπορέσει να γίνει μια καλή διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε και ορισμένους συμμάχους που να μην επιτρέπουν την απομόνωσή μας. Η πολιτική μας είναι πολιτική συμμαχιών. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις, τις οποίες δεν εξέφραζαν. Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για να τις εκφράσουν και να μπορέσουμε να πείσουμε ορισμένα κράτη και ορισμένους ευρωπαϊκούς θεσμούς να γίνει η διαπραγμάτευση πιο ορθολογική», σημείωσε.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε επίσης ότι «η γενική διαπραγμάτευση που κάνουμε αφορά την πολιτική μας, ότι δε δεχόμαστε να συνεχίσουμε την εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Ο τρόπος που ερμηνεύεται από τα διεθνή έντυπα και ορισμένους, λίγους ευτυχώς, ξένους παράγοντες, είναι ότι δε θέλουμε να πληρώσουμε. Εμείς λέμε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές γιατί είναι καταστροφικές και δεν μπορούμε να τις συνεχίσουμε, ενώ αυτοί δεν λένε στον κόσμο τους ότι οι πολιτικές τους ήταν καταστροφικές, αλλά ότι ήταν καταπληκτικά πετυχημένες και ότι εμείς δεν θέλουμε απλώς να πληρώσουμε. Είμαστε “μπαταχτσήδες” όπως λένε. Νομίζω ότι υπάρχουν κράτη και θεσμοί που έχουν πειστεί και για το δίκαιό μας και για το πραγματικό πρόβλημα».

Σχετικά με το θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Υπήρχε ένας κατάλογος 90 ονομάτων αποσχιστών, τα οποία τελικά κατέληξαν σε 19. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τα ονόματα πέντε Ρώσων, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονταν οι αρχικοί Υπουργοί. Εμείς, αν και το διαπραγματευτήκαμε μόνοι μας, περάσαμε από τα 90 ονόματα στα πέντε, είπε και πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε να μην υλοποιηθεί αυτή η λίστα, να περιμένουμε τη διαπραγμάτευση της Τετραμερούς -Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία- προκειμένου να δούμε αν δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή όχι. Δηλαδή, η θέση μας ήταν ότι θα πρέπει να δώσουμε ανάσα για την προώθηση της ειρήνης, να δώσουμε ανάσα στη διαπραγμάτευση».

Read previous post:
Οι 5 άξονες μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ

Αντιμετώπιση της ανεργίας, βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα, είναι κάποιοι από τους βασικούς πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που...

Close