Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν. - Otto von Bismarck, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος

Κόσοβο: Μήπως, για να ζήσουμε μαζί, αρχίζαμε από το να καταλαβαινόμαστε;

25 Ιούνιος, 2019

Μήπως για να ζήσουμε μαζί, αρχίζαμε από το να καταλαβαινόμαστε; Ο δήμος της Καμένιτσα, στο ανατολικό Κόσοβο, παρακινεί τους κατοίκους να μάθουν την γλώσσα του άλλου. Ενα στοίχημα  στην χώρα όπου ένας τοίχος περιφρόνησης χωρίζει τους Αλβανούς και τους Σέρβους.
«Μαθαίνω σέρβικα γιατί ζω εδώ, δουλεύω εδώ και έχω σέρβους πελάτες που δεν μιλούν αλβανικά», εξηγεί η Σούνα Ζαΐμι, 32χρονη φαρμακοποιός στην πόλη των 30.000 κατοίκων, όπου το 10% του πληθυσμού είναι Σέρβοι.
Αντίστοιχο είναι το κίνητρο του Σέρβου Στράχινια Βάσιτς, δημοτικού υπαλλήλου 25 ετών: «Αποφάσισα να μάθω αλβανικά διότι γεννήθηκα εδώ, πέρασα 25 χρόνια με Αλβανούς, ζω και σε μία συνοικία όπου οι Αλβανοί είναι η πλειονότητα και υπάρχουν μόνο έξι σερβικές οικογένειες. Και επίσης μου χρησιμεύει στην δουλειά μου».
Πρώην σερβική επαρχία 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεξάρτητο από το 2008, το Κόσοβο έχει πληθυσμό κατά 90% αλβανικό, αλλά 120.000 Σέρβοι εξακολουθούν να ζουν εκεί, 20 χρόνια μετά τον πόλεμο 1998-1999 και 10 χρόνια μετά τη ανεξαρτησία, την οποία αρνείται η πλειονότητα των Σέρβων.
Τα σερβικά και τα αλβανικά είναι οι δύο επίσημες γλώσσες, αλλά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και σπάνιοι είναι οι άνθρωποι που ομιλούν και τις δύο γλώσσες.
Αν η εκμάθηση της γλώσσας του άλλου ήταν υποχρεωτική στο σχολείο την περίοδο της Γιουγκοσλαβίας, σήμερα κάθε κοινότητα στο Κόσοβο έχει το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα.
Σε σημείο που στην χωρισμένη πόλη της Μιτρόβιτσα, όπου η ένταση παραμένει υψηλή, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί χρησιμοποιούν τα αγγλικά ως κοινή γλώσσα για να χτίσουν σχέσεις με τους νέους.

 

Read previous post:
Αλ. Τσίπρας προς Κυρ. Μητσοτάκη: Σας καλώ να συζητήσουμε ανοιχτά για όλα τα θέματα, ενώπιον του ελληνικού λαού

«Κύριε Μητσοτάκη, τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν πως αδυνατούν να παραβρεθούν στο debate της 1ης Ιουλίου.

Close