Δεν θα υπάρξει ποτέ δικαιοσύνη, όσο ένας άνθρωπος μπορεί να σηκωθεί με ένα μαχαίρι ή ένα όπλο και να εξοντώσει όσους είναι πιο αδύναμοι από αυτόν. Isaac Bashevis Singer, 1902,1991, Αμερικανοπολωνοεβραίος συγγραφέας.

Κομισιόν: Συνεχίζεται η εκταμίευση της στήριξης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

28 Ιουνίου, 2017

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η εκταμίευση της οικονομικής στήριξης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο του «Μέσου Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία», από το συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2016-2017 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 2,9 δισ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 48 έργα αξίας άνω των 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί 811 εκατ. ευρώ. Οι πιο πρόσφατες χορηγίες περιλαμβάνουν την υπογραφή σύμβασης κοινωνικοοικονομικής στήριξης των προσφύγων, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, μέσω της κατάρτισης γλωσσών και άλλων δεξιοτήτων. Επίσης, έχει χορηγηθεί επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 714 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ο αρμόδιος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την κοινωνική ασφάλεια εξακολουθεί να επιταχύνεται, με περισσότερους από 680.000 πρόσφυγες να υποστηρίζονται σήμερα, ενώ στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύψει 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, ανέφερε ότι το Μάρτιο υπογράφηκε με τη UNICEF σύμβαση για την εκπαίδευση, με στόχο την εγγραφή 230.000 μαθητών μέχρι το τέλος του 2017. Ο Χ. Στυλιανίδης ανέφερε, επίσης, ότι το πρόγραμμα για τη μεταφορά μετρητών για την εκπαίδευση έχει ήδη φθάσει σε οικογένειες που απαριθμούν συνολικά 56.000 παιδιά πρόσφυγες. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ», δήλωσε ο Κύπριος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «μαζί με τους εταίρους μας και την τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρουμε βοήθεια, αίσθημα αξιοπρέπειας και ελπίδα στους ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία».
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία δημιουργήθηκε το 2015, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη οικονομική στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία. Ο προϋπολογισμός ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2016-2017 αποτελείται από 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
 

Read previous post:
Σε θετική τροχιά το 2016 η Βορειοελλαδική ΚΡΙ-ΚΡΙ

Άνοδο οικονομικών αποτελεσμάτων και εξαγωγών, αλλά και ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της στην ελληνική αγορά, πέτυχε το 2016 η Βορειοελλαδική...

Close