Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον είναι να τον εμπιστευτείς. Ernest Hemingway, 1899-1961, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954

Κομφούζιο στην αγορά με τον ΦΠΑ “δύο ταχυτήτων” στα τρόφιμα

15 Ιούνιος, 2019

Παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, ακόμη και από την Υφυπουργού Οικονομικών Κα Κατερίνα Παπανάτσιου ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις άμεσα,
συνεχίζεται το κομφούζιο με το ΦΠΑ δύο ταχυτήτων.

Το μόνο που αναγκάστηκε να εκδόσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι νέα αναλυτική εγκύκλιο, με οδηγίες για τα τρόφιμα, τα οποία παραμένουν στον ΦΠΑ 24%.

Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος όσων διαμαρτύρονται για τη σύγχυση που έχει προκληθεί. Επιχειρηματίες των συναφών κλάδων, καταναλωτές αλλά και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Το παρελθόν και η εμπειρία δε μας κάνουν σοφότερους. Έχει τονιστεί αλλά και αποδειχθεί, ότι μόνο προβλήματα, αλλά και ενθάρρυνση της παραβατικότητας μπορεί να φέρει το μέτρο και μάλιστα τώρα που αρχίζει η θερινή τουριστική περίοδος.

Το παράδοξο είναι ότι ο χαμηλός συντελεστής ισχύει στα ράφια των καταστημάτων, όπου δεν υπάρχει περιθώριο παραβάσεων, ενώ τα ίδια προϊόντα, υπάγονται στον υψηλό συντελεστή όταν σερβίρονται (πχ ο καφές στις καφετέριες), δηλαδή όπου υπάρχει περιθώριο για παρερμηνείες και παρατυπίες.

Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός για άλλη μια φορά, της πρόθεσης για εξορθολογισμό του συντελεστή ΦΠΑ, έτσι ώστε να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν.

Η μείωση των έμμεσων φόρων σε καταναλωτικά αγαθά με αυξημένη ελαστικότητα ζήτησης, λειτουργεί πάντα πολλαπλασιαστικά ως προς την κατανάλωσή τους, και επιφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος.

Ελπίζουμε στο μέλλον, να υπάρξουν καλύτερα αντανακλαστικά και ευήκοα ώτα ως προς τις ανάγκες της αγοράς και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Παραθέτουμε για κάθε ενδιαφερόμενο το σύνδεσμο με τη σχετική Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που αποτελεί σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.

https://www.aade.gr/sites/default/files/2019-06/e2098_2019.pdf

Read previous post:
Χρ. Σπίρτζης για Αττική Οδό: Η λογική της αρπαχτής δεν θα γίνει αποδεκτή

Για «λογική της αρπαχτής» που δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από το υπουργείο ούτε τον ελληνικό λαό, καταγγέλλει την "Αττική...

Close