Η υπερβολική διακυβέρνηση είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος για τις κυβερνήσεις. Honore Gabriel Riqueti, comte de Mirabeau, 1749-1791, Γάλλος πολιτικός.

Κοινή βούληση των χωρών της Αδριατικής-Ιονίου να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους

25 Μάιος, 2018

Με την παράδοση-παραλαβή της προεδρίας της Πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο από την Ιταλία στο Μαυροβούνιο ολοκληρώθηκε σήμερα το διήμερο 3ο Φόρουμ για τη Στρατηγική της ΕΕ για τη μακροπεριφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μοναστήρι του Αγίου Βενέδικτου στην Κατάνια, κάτω από τη σκιά του ηφαιστείου της Αίτνας.

Στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, στην οποία συμμετείχε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθετήθηκε η διακήρυξη της Κατάνια, με την οποία η πΓΔΜ γίνεται επίσημα το ένατο μέλος τής Πρωτοβουλίας. Επίσης, τα οκτώ κράτη που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία προσκαλούν το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμπεριλάβει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στη Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.

 

Επίσης, υπενθυμίζεται η ανάγκη σύστασης, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ενός ειδικού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας με ουσιαστικούς και ισορροπημένους οικονομικούς πόρους, που θα έχει την ίδια γεωγραφική κάλυψη με την EUSAIR και θα ευθυγραμμίζεται με αυτήν.

 

Επίσης, επαναλαμβάνεται η ανάγκη συμπληρωματικότητας αυτής της Στρατηγικής της ΕΕ με άλλες μακροπεριφερειακές στρατηγικές και περιεκτικές περιφερειακές πρωτοβουλίες και διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανανεωμένης στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική αναφορά γίνεται στις προκλήσεις που απορρέουν από τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και υπογραμμίζεται πως είναι σημαντικά θέματα για περαιτέρω θεματική συνεργασία.

 

Επιπλέον, επισημαίνεται η σημασία των επενδύσεων σε δημόσια αγαθά και καλούνται οι εθνικές αρχές να παράσχουν επαρκή συνολική χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξη. Τα κράτη που συμμετέχουν στην EUSAIR καλούν τις εθνικές και περιφερειακές Αρχές που είναι αρμόδιες για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και περιφερειακά ταμεία για τη συνοχή στην περιοχή, να συντονίσουν τη δράση τους.

 

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Φόρου συζητήθηκε το μέλλον της Στρατηγικής, η ανάγκη για καλύτερη συνεργασία και συντονισμό, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, καθώς και η χρηματοδότηση δράσεων από διάφορες πηγές.

Read previous post:
Eντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης νωπών φρούτων

Να συστρατευούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης, που είναι αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να περιορίσουν απο...

Close