Τη μέρα που ο οίκτος γίνεται εμπαιγμός, αρχίζει μια εποχή βαρβαρότητας. Jules Michelet, 1798-1874, Γάλλος ιστορικός

ΚΚΕ: Ακόμη μεγαλύτερη η αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων

28 Ιανουαρίου, 2020

Ερώτηση για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ και μετά από παρέμβαση και της Κομισιόν, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης ανέφερε:

«Την έντονη αντίδραση φοιτητών, καθηγητών, του εργατικού λαϊκού κινήματος έχει προκαλέσει ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει να γίνονται δεκτά για διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα πτυχία των κολεγίων που συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει με τον ισχυρισμό ότι η ελληνική νομοθεσία δεν συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (οδηγία 2005/36)».

«Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση που υπαγορεύει η Διαδικασία της Μπολόνια για την αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων ως ισότιμων με των Πανεπιστημίων. Κινείται στην ευρωενωσιακή στρατηγική που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, τη λεγόμενη κινητικότητα, την εποπτεία κολεγίων από ιδρύματα άλλων χωρών. Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει άλλωστε και τη λεγόμενη “διαδικασία αντιστοίχισης προσόντων” που αποσυνδέει ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα και ανοίγει νέους δρόμους για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των πανεπιστημίων» πρόσθεσε ο Κ. Παπαδάκης και κατέληξε στην ερώτησή του:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις με τη διαδικασία της Μπολόνια προωθούν την περαιτέρω αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος, με συνέπεια για τους νέους που σπουδάζουν να μην έχουν εξασφαλισμένη την πρόσβαση στο επάγγελμα που αντιστοιχεί στις σπουδές του και δουλειά με πλήρη δικαιώματα σε αυτό, κατοχυρωμένη με τη λήψη του πτυχίου;».

Περισσότερα στη κατηγορία Πολιτική
Κ. Καραμανλής σε Αλ. Τσίπρα: Πολιτικό έγκλημα το «σπάσιμο» της Πατρών-Πύργου

«Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της κυβέρνησης που χάρισε 500 εκατ.

Close