Πολλοί ζητούν η κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή. Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευτεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση. - Milton Friedman

Κίνα: Όρισε την ισοτιμία στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008

8 Αύγουστος, 2019

Με προσοχή αξιοποιεί το όπλο της νομισματικής ισοτιμίας η Κίνα, μετά τις σφοδρές αναταράξεις που προκλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα από την μεγάλη υποτίμηση του γιουάν.

Από τη μία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι έχει τρόπο να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς και να στηρίξει την οικονομία της και από την άλλη θέλει να αποκρούσει τις κατηγορίες για χειραγώγηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε σήμερα την ισοτιμία του νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από 11 χρόνια, αλλά υψηλότερα από ό,τι προέβλεπε η αγορά.

Συγκεκριμένα το επίσημο σημείο αναφοράς ορίστηκε στα 7,0039 γιουάν ανά δολάριο- τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Απριλίου 2008, έναντι προβλέψεων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters ότι θα τεθεί στα 7,0205 γιουάν ανά δολάριο. Χθες, Τετάρτη, είχε οριστεί πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7, στα 6,9996 γιουάν ανά δολάριο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία του κινεζικού νομίσματος μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να κατηγορήσουν επισήμως το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος, δηλαδή για σκόπιμη υποτίμηση με στόχο την τόνωση των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι η Κίνα επιτρέπει στο γιουάν να διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος της τάξης του 2% από το σημείο αναφοράς, που ορίζει.

Read previous post:
Πώς βλέπει τώρα τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s

Την περιοδική εξέταση των αξιολογήσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank ολοκλήρωσε η Moody’s. Πρόκειται για μια...

Close