Οι άνθρωποι γενικά αναγνωρίζουν ένα γεγονός σαν αλήθεια μόνο όταν το γεγονός συμφωνεί με αυτά που ήδη πιστεύουν - Andy Rooney

Κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας στον IMEC, εκτιμά ο CEO του think-tank TRENDS με έδρα το Αμπού Ντάμπι

3 Ιουνίου, 2024

   

«Η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής της θέσης και της ανοιχτής πολιτικής της, θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC)», εκτιμά ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπντάλλα Αλ-Άλι (Mohammed Abdullah Al-Ali), ιδρυτής και CEO του think-tank TRENDS Research & Advisory, με έδρα το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της πρόσφατης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο ιδρυτής και CEO του TRENDS υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και του Αραβικού Κόλπου, επισημαίνοντας τις προοπτικές που υπάρχουν σε μια σειρά από τομείς, όπως το εμπόριο κι ευρύτερα η οικονομία, ο πολιτισμός, η επιστήμη κ.ά. Τονίζει, δε, ότι η διασύνδεση κρατών και περιοχών κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ένα επιτυχημένο μέσο για την αποτροπή της αστάθειας και τη διασφάλιση της ευημερίας.

Ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπντάλλα Αλ-Άλι αναφέρεται ακόμη στις προκλήσεις του μέλλοντος, με το κλίμα να έχει κεντρικό ρόλο στον προβληματισμό του, αλλά και στην πίστη που έχει στη νεολαία της πατρίδας του. Ειδικότερα για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει πως το γεγονός ότι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οργάνωσαν διαδοχικά τις COP27 και COP28, έδωσε στη Μέση Ανατολή ηγετικό ρόλο στη διπλωματία για το κλίμα, στην παγκόσμια σκηνή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

-Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για το TRENDS. Ποια είναι η κύρια αποστολή του και πώς συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων ζητημάτων τόσο από τους πολίτες όσο και από την ηγεσία των ΗΑΕ- κι όχι μόνο;

 

Από την ίδρυσή του το 2014, το Trends Research & Advisory έχει χρησιμεύσει ως μια διεθνή πηγή κι ένα διεθνές φόρουμ για την έρευνα και την ανάλυση εστιασμένη στην πολιτική, την παραγωγή δημοσιεύσεων και την ανταλλαγή ιδεών. Ο σκοπός της διεύρυνσης της κατανόησης του κοινού για συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής επιτυγχάνεται μέσω ενός προγράμματος δημόσιων εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων και συμποσίων, που απευθύνονται τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Η έρευνα και οι απόψεις μας διαδίδονται μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης κι άλλων διαδικτυακών επιλογών καθώς και μέσω της συμμετοχής μας σε εθνικά και διεθνή φόρουμ. Η στρατηγική διάδοσης της έρευνας ενισχύεται μέσω ενός δικτύου σχέσεων σε διεθνές επίπεδο καθώς και με την οικοδόμηση στρατηγικών συνεργασιών με παγκόσμια κέντρα υποστήριξης για τη λήψη αποφάσεων και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ελλάδα, μετά από αυτό το ταξίδι.

Προκειμένου, δε, να ενισχύσει περαιτέρω τον αντίκτυπο των ευρημάτων της έρευνας και τη διεθνή της δέσμευση, η Trends Research & Advisory λειτουργεί ήδη -και σχεδιάζει να ανοίξει κι άλλα- σειρά από γραφεία σε όλο τον κόσμο. Ένα γραφείο άνοιξε νωρίτερα φέτος στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και υπάρχουν εικονικά γραφεία (virtual offices), που λειτουργούν από φέτος στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Καναδά. Ολοκληρώνουμε τα σχέδια για τη δημιουργία μιας σειράς άλλων εικονικών ή φυσικών γραφείων στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

 

-Τι έφερε το TRENDS στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης;

 

Ως παγκόσμιο think tank, μέρος της στρατηγικής μας είναι να έχουμε διεθνή παρουσία σε εξειδικευμένες ερευνητικές εκδηλώσεις καθώς και σε πολυήμερες εκθέσεις βιβλίου. Οι ερευνητές μας παράγουν έργο που ενδιαφέρει το διεθνές κοινό, γι’ αυτό αξιοποιούμε την ευκαιρία που προσφέρουν οι μεγάλες εκθέσεις βιβλίου για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση της έκθεσης βιβλίου της Θεσσαλονίκης, δεδομένης και της ανόδου των σχέσεων ΗΑΕ – Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Είμαστε επίσης πρόθυμοι να ενταχθούμε σε αυτή την ευρύτερη δυναμική, συνεργαζόμενοι με τους Έλληνες ομολόγους μας. Συγκεκριμένα, αποστολή μας είναι να ενθαρρύνουμε τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή και ερευνητική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων ανταλλαγών φοιτητών, κοινών ερευνητικών έργων, ανταλλαγής βέλτιστων ακαδημαϊκών πρακτικών, αμοιβαία επωφελών εκδηλώσεων. Ανυπομονούμε να δούμε μελετητές και ειδικούς από τις δύο χώρες να συνεργάζονται σε μια σειρά από τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις ανανεώσιμες και νέες ενέργειες, την οικονομική ανθεκτικότητα, τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και άλλες οδούς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

 

– Οι τρέχουσες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή MENA καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρότερου συνδέσμου μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Αραβικού Κόλπου. Βλέπετε μια τέτοια προοπτική και αν ναι ποια είναι η διαδρομή που οδηγεί σε αυτήν χωρίς εμπόδια;

 

Κατά την άποψή μου, η δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου θα είχε μεγάλο αμοιβαίο όφελος και για τις δύο περιοχές. Το θέμα σήμερα είναι η ολοένα και μεγαλύτερη, είτε στον τομέα του εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας, είτε της ενέργειας, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και σε πολλούς άλλους κλάδους. Γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς διασυνοριακών πρωτοβουλιών -για παράδειγμα ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC). Η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής της θέσης και της ανοιχτής πολιτικής της, θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του IMEC. Η ενθάρρυνση των συνδέσεων αυτού του είδους μεταξύ κρατών – είτε βασίζεται στην ενέργεια, το εμπόριο, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη είτε σε άλλους τομείς – είναι ένα αναγνωρισμένο και ιστορικά επιτυχημένο μέσο για την αποτροπή της αστάθειας και τη διασφάλιση της ευημερίας.

 

– Πώς βλέπετε το μέλλον της περιοχής (Μέση Ανατολή);

 

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει την εμφάνιση ισχυρών τάσεων, που πιστεύουμε πως θα καθορίσουν την πορεία και την κατεύθυνση για το μέλλον της περιοχής. Αυτές περιλαμβάνουν, όπως προανέφερα, ένα άνοιγμα στην παγκόσμια οικονομική και πολιτιστική δέσμευση (συνεργασία)- σε ανατολή και δύση, βορρά και νότο. Μια άλλη τάση είναι η εξάρτηση από την επιστήμη και την τεχνολογία σε όλους τους τομείς και η βούληση να συνεργαστούμε με ομοϊδεάτες εταίρους σε όλο τον κόσμο. Ακόμη ένα άλλο είναι η εστίαση στον μετριασμό των επιπτώσεων και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτόν τον τομέα, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οργάνωσαν διαδοχικά τις COP27 και COP28 και έδωσαν στη Μέση Ανατολή ηγετικό ρόλο στη διπλωματία για το κλίμα στην παγκόσμια σκηνή. Τέλος, υπάρχει τεράστια πίστη στην ανάπτυξη της νεολαίας ως το κλειδί για ένα επιτυχημένο και ευημερούν μέλλον σε κοινωνικό, οικονομικό και διεθνές επίπεδο. Όταν μιλάω με τους ομολόγους μου που ασχολούνται με την έρευνα σε όλη την περιοχή, υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτές οι μακροπρόθεσμες τάσεις είναι εκείνες που θα καθορίσουν το μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

– Ποιες είναι, κατά την άποψή σας, οι προκλήσεις για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο άμεσο μέλλον;

 

Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την άποψη της κρατικής υπόστασης -περίπου πενήντα χρόνια- τα ΗΑΕ ανέπτυξαν μια εξελιγμένη οικονομία, θεσμική δομή κι έναν εκπαιδευτικό τομέα. Αυτό έδωσε στο έθνος όχι μόνο τη δυνατότητα να συνεχίσει την οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη από εθνική προοπτική, αλλά τού έδωσε επίσης με καθοριστικό τρόπο την ικανότητα να αντιμετωπίζει και να προσαρμοστεί στις εξωτερικές προκλήσεις. Το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει την ταχέως εξελισσόμενη πρόκληση μιας άλλης πανδημίας ή την πιο αργή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτές και σε άλλες περιπτώσεις, η απάντηση είναι να αξιοποιήσουμε την κοινωνική ενότητα, να στηριχτούμε στην τεχνολογία και την επιστήμη για την παροχή λύσεων και να αναζητήσουμε την τεχνογνωσία και την υποστήριξη εξωτερικών εταίρων. Ωστόσο, η πιο σημαντική στρατηγική για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των νέων. Φιλοδοξούμε να κάνουμε τους νέους μας τόσο εθνικούς πρωταθλητές όσο και παγκόσμιους πολίτες. Στο βαθμό που οι πολιτικές των ΗΑΕ επικεντρώνονται στη νεολαία, επικεντρώνονται στο μέλλον και αυτό δίνει στο Trends Research & Advisory μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον.

Σ. Παπαδοπούλου