Ο Μπιλ Κλίντον είναι ένας άνθρωπος που νομίζει ότι Διεθνείς Σχέσεις σημαίνει να βγαίνεις με ένα κορίτσι από άλλη πόλη - Tom Clancy

Καταθέσεις: Μπαράζ προϊόντων για ενισχυμένους τόκους

Όσοι πίστευαν ότι ο κύκλος των χαμηλών καταθετικών επιτοκίων σε Ευρώπη και Ελλάδα οδεύει προς το τέλος του φαίνεται πως είχαν λανθασμένη εκτίμηση, καθώς όπως όλα δείχνουν:

• Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει -αν δεν εντείνει περαιτέρω- την υιοθέτηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

• Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να αυξήσουν τα προσφερόμενα επιτόκια, σε μια περίοδο που θέλουν να μειώσουν το κόστος τους και που η χώρα δείχνει να βγαίνει από το καθεστώς των capital controls.

Σε κάθε περίπτωση, τα τρέχοντα επιτόκια στις δεσμευμένες καταθέσεις είναι πολύ χαμηλά (γύρω στο 0,6%-0,65% για ποσά κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ή 0,3% με συμπλήρωμα κουπόνια αγορών σε γνωστά εμπορικά καταστήματα) και οι τράπεζες σπεύδουν να προσφέρουν στους «καλούς» πελάτες τους εναλλακτικές τοποθετήσεις, οι οποίες υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις με μηδενικό ή περιορισμένο ρίσκο.

Μια «κλασική συνταγή» είναι η συνδυασμένη προσφορά τραπεζικής κατάθεσης και αμοιβαίων κεφαλαίων περιορισμένου ρίσκου. Συγκεκριμένα, δίδεται υψηλότερο επιτόκιο για ένα τμήμα της συνολικής επένδυσης, με το υπόλοιπο ποσό του πελάτη να τοποθετείται σε μερίδια Α/Κ σχετικά περιορισμένου ρίσκου, όπως για παράδειγμα τα Διαχείρισης Διαθεσίμων και τα Ομολογιακά, είτε αυτά δίνουν έμφαση σε κρατικούς τίτλους είτε σε εταιρικούς. Καταλυτικά σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν επιδράσει οι πολύ θετικές αποδόσεις των ελληνικών (και όχι μόνο) κρατικών και εταιρικών ομολόγων κατά τα τελευταία χρόνια.

Μια δεύτερη προτεινόμενη επιλογή από τις τράπεζες είναι η μετατροπή καταθέσεων σε ένα «καλάθι» αμοιβαίων κεφαλαίων, η σύνθεση του οποίου εξαρτάται από το επενδυτικό προφίλ κάθε πελάτη (προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργούν και οι κανόνες της MIFID II).

Πέραν όμως αυτών, προσφέρεται κατά καιρούς σειρά προϊόντων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, που από τη μια πλευρά εξασφαλίζουν το ύψος αρχικής επένδυσης (ή και δίνουν μια ελάχιστη εγγυημένη απόδοση) και από την άλλη, αφήνουν περιθώρια για υπεραποδόσεις, αν κάποια οικονομικά μεγέθη (συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια, ομόλογα, χρηματιστηριακοί δείκτες) κινηθούν στο μέλλον, επιβεβαιώνοντας συγκεκριμένους, προκαθορισμένους στόχους.

Ενδεικτικά το Euro2day.gr θα αναφερθεί σε σχετικά προϊόντα που προσφέρονται σήμερα στην αγορά, τονίζοντας πως κάθε επενδυτής καλό θα είναι να ερευνήσει το σύνολο των επιλογών που του προσφέρει το τραπεζικό-ασφαλιστικό-χρηματοοικονομικό σύστημα, ή ακόμη καλύτερα να απευθυνθεί σε κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο που εμπιστεύεται.

Επιτόκιο συνδεδεμένο με 10ετές γερμανικό ομόλογο: Ελάχιστο απαιτούμενο ποσό 10.000 ευρώ, διάρκεια επένδυσης οι δύο μήνες και ετησιοποιημένη απόδοση μεταξύ του 0,25% και του 2,25%.

Απόδοση 2,25% επιτυγχάνεται αν στο τέλος του διμήνου, η τιμή του δεκαετούς κρατικού γερμανικού ομολόγου υποχωρήσει τουλάχιστον κατά μία μονάδα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το επιτόκιο περιορίζεται στο 0,25%.

Επιτόκιο συνδεδεμένο με συναλλαγματικές ισοτιμίες: Ελάχιστο ποσό 10.000 ευρώ, διάρκεια επένδυσης οι δύο μήνες και ετησιοποιημένη απόδοση μεταξύ του 0,2% και του 2%. Το επιτόκιο είναι συνδεδεμένο με την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών ευρώ-δολαρίου και ευρώ-αγγλικής λίρας.

Για να πιαστεί η μέγιστη απόδοση, θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να κυμαίνεται μεταξύ του -1,5% και του +2% και ταυτόχρονα η ισοτιμία ευρώ-λίρας μεταξύ του +2% και του -2%.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο επενδυτής λαμβάνει ετησιοποιημένη απόδοση 0,2%.

Πηγή euro2day.gr

Read previous post:
s22_230719_120doseis
Ανοίγει για περισσότερους η ρύθμιση των 120 δόσεων

Αλλάζει εκ βάθρων η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους έχουν χρέη στην εφορία. Τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και...

Close