Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με το μέσο ψηφοφόρο. Winston Churchill, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Κάρνεϊ: Η κυβέρνηση Τσίπρα διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να κηρύξει στάση πληρωμών

29 Ιανουαρίου, 2015

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κήρυξης αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις.

Ο Κάρνεϊ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει στάση πληρωμών», προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι δυνατότητες αποφυγής της μετάδοσης [της κρίσης] από κάτι τέτοιο είναι πλέον αξιοσημείωτες, αν όχι υπέρμετρες».

Απεύθυνε κάλεσμα στην ευρωζώνη να προχωρήσει στο αμφιλεγόμενο βήμα της μετατροπής της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική ένωση, για να αποφύγει την παγίδα του χρέους λόγω της βραδείας ανάπτυξής της.

Επίσης επαίνεσε τον Μάριο Ντράγκι για το τολμηρό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο άσκησε κριτική στην ευρωζώνη για τη μη προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, κυρίως τη μετατροπή του ενιαίου νομισματικού χώρου σε μια ζώνη όπως είναι οι ΗΠΑ όπου η καθεμιά πολιτεία αντιμετωπίζει νομισματικά ή οικονομικά σοκ διαμέσου ομοσπονδιακών παρεμβάσεων.

Ο Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Δουβλίνο τόνισε ότι: «είναι δύσκολο να αποφύγουμε την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι εάν η ευρωζώνη ήταν μία χώρα, η δημοσιονομική πολιτική θα υποστήριζε πολύ περισσότερο» την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνεκτικό, συγκροτημένο σχέδιο ώστε να παγιώσει τις προσδοκίες, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να ξεφύγει από την παγίδα του χρέους», ανέφερε ο Κάρνεϊ στην ομιλία του.

Είπε επίσης ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν προβλέπουν αυτή τη στιγμή στη δημοσιονομική ένωση ως μέρος της νομισματικής ένωσης. Αυτή η ατολμία έχει κόστος».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε ότι «εάν δεν μοιράζεται τον κίνδυνο η ευρωζώνη βρίσκεται σε δύσκολη θέση» και έκρινε ότι μια πιο εποικοδομητική δημοσιονομική πολιτική θα αξιοποιούσε με καλύτερο τρόπο τις πλεονάζουσες ιδιωτικές αποταμιεύσεις και θα μείωνε τον κίνδυνο στασιμότητας, σημειώνοντας ότι για την ταχύτερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν μεγάλα κεφαλαιακά διαθέσιμα, θα μπορούσαν να δαπανήσουν περισσότερα.

Read previous post:
Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ

Μετά το χθεσινό κραχ στο ΧΑ και στις Τραπεζικές μετοχές και ύστερα από προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης κατευνασμού των επενδυτών,...

Close