Το πρόβλημα όταν έχεις ανοιχτό μυαλό είναι ότι διάφοροι άνθρωποι έρχονται και επιμένουν να βάλουν πράγματα μέσα - Τέρυ Πράτσετ

Καρλ Χάινς Λάμπερτς: Το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι ίδιο μετά τις εκλογές

16 Μαρτίου, 2019

Την άποψη ότι η ΕΕ φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την προβλεπομένη περαιτέρω άνοδο τουευρωσκεπτικισμού εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Καρλ ΧάινςΛάμπερτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στοπεριθώριο της Συνόδου των Περιφερειών και των Πόλεων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη καιτην Παρασκευή στο Βουκουρέστι.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Βέλγος πολιτικός από τη γερμανόφωνη περιφέρεια της χώρας, εξηγείπως στο δρόμο προς την ανάκαμψη η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα ευρωπαϊκάκονδύλια συνοχής, αλλά και να αναλύσει σε βάθος τις αιτίες που προκάλεσαν την οικονομικήκρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ που εκπροσωπείτις τοπικές κοινότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρεμβαίνοντας με γνωμοδοτήσεις επί των νομοθετικώνπροτάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χάινς, η ΕΕ οφείλει να είναι παρούσα σε τοπικό επίπεδο γιατίεκεί έχει ο κάθε πολίτης «τα προβλήματα και τις επιδιώξεις του».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Καρλ Χάινς Λάμπερτς στην Χριστίνα Βασιλάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Το 2019 είναι χρονιά Ευρωεκλογών και υπάρχουν αυξημένοι φόβοι ότι θα αναδειχθούν ιδιαίτερα τα ακροδεξιά, λαϊκιστικά κόμματα. Ανησυχείτε για αυτό και ποια είναι η ευθύνη της ΕΕ;

Απ.: Δεν είναι μόνο κίνδυνος. Είναι σίγουρο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα είναι πια το ίδιομε το σημερινό πόσω μάλλον με τα προηγούμενα. Ήδη την τελευταία φορά, το 2014, τοΕυρωκοινοβούλιο άλλαξε σε σχέση με το προηγούμενο σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν σημαντικέςεξελίξεις στον πολιτικό κόσμο και στο εκλογικό σώμα που διαπερνάνε όλο το ευρωπαϊκό φάσμα. Στο παρελθόν είχαμε σε μεγάλο βαθμό καθορισμένα κομματικά μπλοκ στις ευρωπαϊκές χώρες, όπωςκαι στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία. Τώρα βλέπουμε παντού ότι το εκλογικό σώμα γίνεται πιοευάλωτο, πιο ρευστό. Οι άνθρωποι αλλάζουν τις επιλογές τους πιο συχνά. Οι παραδοσιακοίψηφοφόροι που μένουν σταθεροί στα κόμματά τους ανεξάρτητα με την οικονομική τους πολιτική ήτα πιστεύω τους όλο και λιγοστεύουν. Αυτό είναι ήδη ένα φαινόμενο που επιφέρει αλλαγές. Αλλάεπίσης, υπάρχουν σήμερα ευρωσκεπτιστικά κινήματα, συχνά λαϊκιστές της δεξιάς αλλά καιευρωσκεπτικιστές από την αριστερά που καταφέρνουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, γιατί ταπράγματα δε λειτουργούν καλά στην Ευρώπη και είναι εύκολο να απευθυνθούν στο συναίσθημα.

Ερ.: Ποιο πιστεύετε πως είναι το βασικό πρόβλημα που κλήθηκε να διαχειριστεί η Ευρώπη και αντί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακροδεξιάς την ενδυνάμωσε;

Απ.: Μπορούμε να πάρουμε για παράδειγμα, ακόμα κι αν δεν είναι ουσιαστικά το σημαντικότεροπρόβλημα στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό. Στην Ιορδανία και στην Τουρκία είναι πραγματικόπρόβλημα, στην Ευρώπη δεν είμαι σίγουρος ότι είναι. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο δεν λύσαμετο πρόβλημα, κυρίως πριν το 2015, όταν αφήσαμε τους Ιταλούς, τους Έλληνες και τουςΙσπανούς τελικά μόνους τους με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, δημιούργησε μια δυναμικήπραγματικά θεμελιώδη. Έδειξε κατ’ αρχάς ότι η Ευρώπη δε λειτουργεί και δεν μπορεί να λύσειένα από τα βασικά προβλήματα της μεταναστευτικής πολιτικής, τη διαχείριση των εξωτερικώνσυνόρων. Επίσης, υπήρξαν μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, υπήρξαν τεράστιες προσπάθειεςένταξης των μεταναστών αλλά υπήρξαν και ορισμένα μέρη όπου απλά το αφήσαμε. Όλα αυτά σεσυνδυασμό και με μια μεγάλη πίεση όπως αυτή του 2015 άλλαξαν εντελώς τα πράγματα και έγινετο σημείο εκκίνησης για μια εθνικιστική, ξενοφοβική και αντιευρωπαϊκή δημαγωγία.

Και μάλιστα σε ένα ζήτημα που η Ευρώπη μπορούσε να λάβει αποφάσεις για την ανακατανομή τωνπροσφύγων με ποσοστώσεις, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αποδείξαμε, δηλαδή, ότι ηΕυρώπη μπορεί να αποφασίζει ό,τι θέλει, αλλά να μην εφαρμόζεται. Αυτό είναι το πιο σοβαρόαπ’ όλα. Γιατί μια Ευρώπη που μπορεί να αποφασίσει κάτι αλλά δεν είναι ικανή να εκτελέσει τιςαποφάσεις, είναι μια τίγρης χωρίς δόντια. Αυτό είναι δραματικό. Όχι μόνο για το μεταναστευτικόαλλά για όλα.

Εκεί μόνο που είναι αποτελεσματική η Ευρώπη είναι η κοινή αγορά. Εκεί επιβάλλεται, είναινόμος. Αλλά κάνοντας αυτό και μένοντας άπραγη για τον κοινωνικό πυλώνα, δημιουργεί επίσηςδιακρίσεις που προστίθενται στο πρόβλημα.

Ερ.: Από τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών θεωρείτε ότι ηαπόσταση μεταξύ Βρυξέλλων και τοπικών κοινωνιών έχει συμβάλει επίσης στην άνοδο τουευρωσκεπτικισμού;

Απ.: Ας κάνουμε πρώτα λίγο γεωγραφία. Η Ευρώπη είναι η πιο μικρή ήπειρος, μετά τηνΑυστραλία. Είναι εντυπωσιακό αν πάρει κανείς τον παγόσμιο χάρτη, θα δει ότι η Ευρώπη είναιμικρή. Είναι επίσης η ήπειρος με τη μεγαλύτερη πυκνότητα εθνικών συνόρων. Είναι λοιπόνκατακερματισμένη. Αλλά δεν υπάρχει μεγάλη φυσική απόσταση.

Μεταξύ Βρυξελλών και του Βορρά της Φινλανδίας και του Νότου της Ελλάδας η απόσταση δενείναι μεγάλη. Στη Ρωσία ή στον Καναδά οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Αλλά υπάρχειπνευματική απόσταση και κοινωνική. Γιατί το ευρωπαϊκό πρότζεκτ επηρεάζει σημαντικά τις ζωές τωνπολιτών, αλλά οι πολίτες είτε δεν το ξέρουν είτε εισπράττουν μόνο τις αρνητικές συνέπειες. Καιεκεί υπάρχει κάτι που δε λειτουργεί σωστά. Και αυτό είναι το μήνυμα της Επιτροπής τωνΠεριφερειών και για αυτό κάνουμε και αυτή τη Σύνοδο. Η Ευρώπη έχει τρεις διαστάσεις. Έχει τηνευρωπαϊκή διάσταση, την εθνική διάσταση αλλά έχει επίσης τη διάσταση των τοπικών κοινοτήτων. Αυτή η διάσταση είναι ίσως η πιο σημαντική. Για το λόγο ότι εκεί είναι που ζουν οι άνθρωποι. Δε ζουν στην Ευρώπη. Ζουν στις πόλεις και στα χωριά. Και εκεί υφίστανται τις πολιτικέςαποφάσεις ή επωφελούνται αυτών. Εκεί έχουν τα προβλήματά τους ή τις επιδιώξεις τους. Ότανκάποιος έχει ένα πρόβλημα και θέλει να το επιλύσει, δεν τον ενδιαφέρει αν θα του το λύσει ηπεριφέρεια, το κράτος ή η Ευρώπη. Θέλει απλά να λυθεί. Αλλά θα μιλήσει στο δήμαρχό του. Δε θα πάρει τηλέφωνο τον Γιούνκερ.

Για αυτό η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτύχει, παρά μόνο εάν είναι παρούσα σε αυτό το επίπεδο. Ορόλος λοιπόν της Επιτροπής των Περιφερειών, που είναι μόλις 25 ετών, είναι ακριβώς να κάνειαυτή τη διπλή δουλειά. Να φέρει τα τοπικά προβλήματα στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να τοκαταφέρουμε αυτό πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι λέμε, να οργανώσουμε την είσοδό μας στο«τρίγωνο των Βερμούδων», των αποφάσεων, δηλαδή του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και τουΣυμβουλίου, αλλά πάνω από όλα πρέπει οι 100.000 κοινότητες ή οι 300 περιφέρειες νακινητοποιηθούν.

Ερ.: Η Επιτροπή των Περιφερειών ξεκίνησε μια προσπάθεια κινητοποίησης κατά τωνπροτεινόμενων περικοπών στα ταμεία συνοχής κατά το προσεχές πολυετές δημοσιονομικόπλαίσιο. Πού βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με αυτό, δεδομένου ότι η απόφαση φαίνεται ότι θαληφθεί μετά τις ευρωεκλογές;

Απ.: Αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να πάρουμε για το έργο της Επιτροπής τωνΠεριφερειών. Η συνοχή για μας είναι θεμελιώδης. Για μας μια Ευρώπη χωρίς σημαντική πολιτικήσυνοχής, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Για αυτό κινητοποιηθήκαμε πολύ νωρίς σε αυτό τοζήτημα. Συγκροτήσαμε τη «Συμμαχία για τη Συνοχή» και δουλέψαμε πολύ πριν ο επίτροποςΈτινγκερ αναγγείλει τον προϋπολογισμό και μπορέσαμε ήδη να επιλύσουμε κάποια προβλήματα.

Ήδη η πρόταση που έχουμε σήμερα δεν είναι τόσο κακή όσο θα μπορούσε να είναι. Αλλά δενείναι ακόμα αυτό που θα θέλαμε. Γιατί ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει το ακριβές ποσό, το οποίοπαραμένει η αιτία πολέμου, αν θα είναι 1%, 1,1% ή 1,3%. Αυτό δεν έχει λυθεί ακόμα, αλλάυπήρξε ένα σημαντικό βήμα. Έγινε η κατάθεση του προϋπολογισμού και η πρόταση νόμου για τουςδιαφορετικούς τομείς. Και εκεί παρείχαμε γνωμοδοτήσεις, εγκαίρως προκειμένου να διαμορφώσει τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη θέση του. Τώρα περνάμε στη φάση των τριμερών συνομιλιών μεταξύτου Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Πολεμήσαμε, επίσης κατά της σύνδεσηςτων κονδυλίων με προϋποθέσεις, γιατί εάν η συνοχή χρησιμοποιηθεί ως τιμωρία για τη μηεφαρμογή πολιτικών όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, επί της ουσίας τιμωρούμε τις περιφέρειες γιακάτι που κάνει η κεντρική κυβέρνηση. Η ευχή πάντως να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριναπό τις Ευρωκλογές, φαίνεται πάντως ότι αποτελεί ψευδαίσθηση.

Ερ.: Σε ό,τι αφορά, τώρα την Ελλάδα. Η οικονομία βγαίνει από μια μακρά κρίση καιβλέπουμε ότι τέσσερις από τις 20 φτωχότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες είναι ελληνικές. Ποιοςείναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στηνευμάρεια;

Απ.: Η ελληνική περίπτωση είναι προφανώς πολύ περίπλοκη. Η κρίση που πέρασε ήταν μεγάλη και-όπως έχω πει προκαλώντας την αντιδραση του Γιούνκερ- δεν αντιμετωπίστηκε σωστά. Τώραπρέπει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ταμεία συνοχής αλλάπρέπει επίσης να αναλύσει με κριτική διάθεση τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, εάν είναιαποτελεσματικό, αν υπάρχουν λάθη κλπ. Πρέπει πάντα να βελτιώνουμε την απόδοσή μας. Πρέπεινα συνεχίσουμε να κάνουμε μια δυνατή πολιτική συνοχής ειδικά στις περιοχές της Ευρώπης πουέχουν πραγματικά ανάγκη ανάπτυξης. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε και θαύματα. Έναςπροϋπολογισμός 1% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Πρέπειόμως να είμαστε δημιουργικοί. Και ειδικά στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη συγχρηματοδότηση. Μιλούσα με κάποιον δήμαρχο της Πορτογαλίας που είχε το ίδιο πρόβλημα. Ότι θα ήθελε ναπροχωρήσει ένα έργο αλλά οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν το επιτρέπουν. Αυτό είναι ένας φαύλοςκύκλος και πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να προσαρμόσουμε τα εργαλεία της συνοχής και ταχρηματοδοτικά εργαλεία στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά προκειμένου να συνεχίσουμε τις επενδύσεις. Γιατί εάν η χώρα είναι φτωχή και δεν μπορεί να επενδύσει, κάθε φορά που θα υπάρχει πίεση ηοικονομία θα αποδυναμώνεται. Και αυτό είναι ένα πολιτικό ντιμπέιτ. Πώς μπορούμε ναεκπληρώνουμε τα κριτήρια του Πακέτου Σταθερότητας μαζί με μια αποτελεσματική χρήση τωνδιαρθρωτικών ταμείων και των επενδυτικών εργαλείων όπως το Πακέτο Γιούνκερ.

της απεσταλμένης μας Χρ. Βασιλάκη

Read previous post:
Πιερ Μπαγιάρ: Πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε χωρίς ενοχές

Ο Πιερ Μπαγιάρ (Pierre Bayard), καθηγητής λογοτεχνίας στο παρισινό Πανεπιστήμιο Vincennes-Saint Denis, συγγραφέας δοκιμιακών έργων και ψυχαναλυτής, θα είναι στις...

Close