Ένα έθνος, για να έχει καλούς στρατιώτες, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο. Napoleon Bonaparte, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης.

Καλούδης: «Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή τιμά την 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία»

3 Δεκεμβρίου, 2020

Ανακοίνωση, με αφορμή την σημερινή (3/12) Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, εξέδωσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Σε αυτήν η ΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Πριν από 28 χρόνια, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρια, προκειμένου να διευρύνει την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα αναπηρίας και να προωθήσει τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Μέσα μας υπάρχει η δύναμη. Εμείς το γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον. Αυτή τη δύναμη, που είχαμε για να μπούμε στο γήπεδο, για να ξεπεράσουμε δυσκολίες που έμοιαζαν ανυπέρβλητες, είναι που πρέπει να μεταδώσουμε. Σε αυτό το… γήπεδο παίζουμε τούτες τις δύσκολες για όλους ημέρες και από αυτό το γήπεδο θα βγούμε νικητές, όπως κάνουμε πάντα.

Αυτή η μέρα ας αποτελέσει την αφορμή να δεσμευτούμε όλοι σε μία συμμαχία για έναν καλύτερο κόσμο, δίκαιο, βιώσιμο, για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.  Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενίσχυσή τους, θέτοντας ως στόχο να επιτευχθεί η παγκόσμια δέσμευση για το 2030 «να μην μείνει κανένας πίσω». Θέματα αναπηρίας αναφέρονται σε διάφορα σημεία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συσχετίζονται επίσης άμεσα με την εκπαίδευση.

Το ενδιαφέρον μας δε θα πρέπει να εξαντλείται μόνον την ημέρα αυτή. Πρέπει να είναι διαρκές και καθημερινό. Η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων απαιτεί πολύ-επίπεδη παρέμβαση και ανάπτυξη συνεργασιών. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή είναι πάντα κοντά στους αθλητές και αθλήτριές της. Η χρονιά που σε λίγο παραδίδει τα σκήπτρα της στην Παραολυμπιακή χρονιά στην οποία τελικά θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο και θα μας κάνει να ξεχάσουμε το 2020 που έπληξε την ανθρωπότητα με την πανδημία του COVID-19».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Χρήστος Καλούδης, έκανε την εξής δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

«Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή τιμά την 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία. Μια ημέρα, η οποία αποτελεί υπενθύμιση της σημασίας που πρέπει να δίνει η κοινωνία προς τα άτομα με αναπηρία, αλλά και την αξία του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.

Η 3η Δεκεμβρίου είναι για μας μέρα αναφοράς για να δούμε πόσους νέους ανθρώπους πείσαμε να βγουν από το σπίτι και να απολαύσουν τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, πόσους πείσαμε ότι κοντά μας θα βελτιώσουν την κινητικότητα, άρα την ποιότητα ζωής τους. Πόσο μακριά έφτασε το μήνυμά μας, πόσες πόρτες ανοίξαμε, πόσα παιδιά βγήκαν από το σπίτι τους.

Υπό διαφορετικές συνθήκες την 3η Δεκεμβρίου θα ήμασταν στο Σύνταγμα, στην καθιερωμένη γιορτή μας, στο αντάμωμα με φίλους, εκεί που θα αναδεικνύαμε τον αθλητισμό με τον πολιτισμό. Οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν μας το επιτρέπουν κι εμείς έχουμε πρωταρχικό μέλημα να μείνουμε υγιείς, γι’ αυτό και μένουμε σπίτι.

Τώρα, που τα πράγματα είναι δύσκολα, τώρα που δοκιμάζονται συνάνθρωποί μας, τώρα που πολλά από αυτά που είχαμε δεδομένα παλεύουμε για να ανακτήσουμε, τώρα τη δύναμη, την ανάγκη προσφοράς που είναι ακόμα πιο σημαντική. Στοιχεία που έχει ο χώρος μας κι πρέπει να επικοινωνήσουμε».