Οι άνθρωποι απαιτούν ελευθερία λόγου σαν αντιστάθμισμα στην ελευθερία σκέψης που σπάνια χρησιμοποιούν. Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855, Δανός φιλόσοφος

Καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του καταφυγίου σε έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βιρτζίνια

6 Δεκεμβρίου, 2022

Καταφύγιο μπορεί να σημαίνει ένα σπίτι, μία κοινότητα ή οι άνθρωποι και τα μέρη που κάνουν κάποιον να νιώθει ασφαλής και ευπρόσδεκτος.

Η ιδέα του καταφυγίου διαφέρει μεταξύ ατόμων, κοινοτήτων και πολιτισμών και τις λεπτές έννοιές του αναδεικνύουν 11 καλλιτέχνες με έργα τους που φιλοξενούνται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

Για τις ανάγκες της έκθεσης «More Than Shelter» οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να αναζητήσουν συνεργάτες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να παρουσιάσουν από κοινού τι σημαίνει να έχεις καταφύγιο και πώς είναι να ζεις χωρίς αυτό, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της.

Η Έριν Φόστελ συνεργάστηκε με την οργάνωση Εξάλειψη του Ρατσισμού – Ενδυνάμωση Γυναικών του Σάουθ Χάμπτονς Ρόουντς (YWCA of South Hampton Roads) και κατέγραψε το εσωτερικό ενός καταφύγιου έκτακτης ανάγκης για γυναίκες και οικογένειες, επιδιώκοντας να προβάλει τον παροδικό χαρακτήρα του για τις επιζήσασες ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας.