Η Χαμάς κάλεσε χθες Κυριακή να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αντί «να διεξαχθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις», την ώρα που κάτοικοι έφευγαν μαζικά από τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου αναμενόταν να εξαπολυθούν νέες χερσαίες και αεροπορικές ισραηλινές επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο θέλουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα χωρίς «καμιά επιπλέον καθυστέρηση»
Ενισχύουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μ. Ανατολή – Το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln «επιταχύνει» τη μετάβασή του στην περιοχή
Το αίτημα αυτό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος καταγράφτηκε την επομένη αεροπορικής επιδρομής σε σχολείο που θεωρείται πως συγκαταλέγεται στις πιο πολύνεκρες από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα άνευ προηγουμένη έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.
Παρά τις επίμονες διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- έμειναν επανειλημμένα άκαρπες τους τελευταίους μήνες.
Την 31η Μαΐου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε σχέδιο, ισραηλινή πρόταση κατ’ αυτόν, που προέβλεπε, σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.
Η Χαμάς κάλεσε χθες τις χώρες που μεσολαβούν να «παρουσιάσουν οδικό χάρτη» για την «εφαρμογή» του σχεδίου, στη βάση της παρουσίασής του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και «της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αντί του να γίνουν «περισσότερες διαπραγματεύσεις» ούτε να παρουσιαστούν «νέες προτάσεις».
Πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν να ξαναρχίσουν τη 15η Αυγούστου τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακο και παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει· η Χαμάς δεν το έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε νωρίς χθες Κυριακή τους αμάχους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την αλ Τζαλάα, βόρεια συνοικία της πόλης Χαν Γιούνις, όπου έχει ήδη διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις.
Ανέφερε πως η Χαμάς εγκατέστησε εκεί «τρομοκρατική υποδομή» και «ετοιμάζεται» να εξαπολύσει επιθέσεις.
«Δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε εκτοπιστεί πενήντα φορές», βαριαναστέναζε η Σάλεχ Γαμπάν, καθώς έφευγε με λιγοστά υπάρχοντά της.
Στην πόλη της Γάζας, σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το έργο τους, την επομένη αεροπορικού βομβαρδισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 93 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε σχολικό κτιριακό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
«Θα μας χρειαστούν ακόμη δυο ημέρες για να αναγνωρίσουμε τα πτώματα που έγιναν κομματάκια», είπε ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ.
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι στο σχολικό κτιριακό συγκρότημα βρισκόταν «κέντρο διοίκησης» από το οποίο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ «διεξήγαγαν επιθέσεις» εναντίον των μελών του και ότι «εξάλειψε» τουλάχιστον «19 τρομοκράτες».
Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μετά την επίθεσή της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 39 πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα τουλάχιστον 39.790 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Πολύ συχνά τα ισραηλινά στρατεύματα επιστρέφουν σε ζώνες όπου είχαν ήδη διεξαγάγει επιχειρήσεις και είχαν αποσυρθεί, καθώς επανεμφανίζονται μονάδες παλαιστίνιων μαχητών. Χθες βομβαρδίστηκε, για ακόμη μια φορά, η Χαν Γιούνις.
Όπως δείχνουν πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου, πλήθος Παλαιστινίων πήγε στο νοσοκομείο Νάσερ έπειτα από βομβαρδισμό, μεταφέροντας πτώματα και αιμόφυρτους τραυματίες.
Τις τελευταίες ημέρες, πάνω από 75.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν προς το νοτιοδυτικό τμήμα της μικρής περιοχής, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Άλλοι τομείς στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου παλαιστινιακού θυλάκου βομβαρδίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Η απειλή στρατιωτικής κλιμάκωσης παραμένει στην περιφέρεια, όπου αντίπαλοι του Ισραήλ έχουν ανοίξει διάφορα μέτωπα, ιδίως η Χεζμπολά του Λιβάνου, που ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα των δυο χωρών για πάνω από δέκα μήνες.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε έτσι το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα σκάφη συνοδείας του να επισπεύσουν τον κατάπλου στην περιοχή, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο.
Ο στρατηγός ε.α. διέταξε επίσης να αναπτυχθεί στην περιοχή πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εφοδιασμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους κρουζ, το USS Georgia.
Παράλληλα, η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, οι δύο χθες. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν πως έπληξαν υποδομές του προσκείμενου στο Ιράν λιβανικού κινήματος.
Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο εκρηκτική μετά τη δολοφονία την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ενέργεια αποδιδόμενη στο Ισραήλ, και τον θάνατο την 30ή Ιουλίου ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός.
Το Ιράν και οι σύμμαχοί του απείλησαν το Ισραήλ ότι θα υποστεί «σκληρή» τιμωρία σε αντίποινα για τους θανάτους αυτούς.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο από το ξέσπασμα του πολέμου τον Οκτώβριο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ισραηλινός πολίτης, περίπου είκοσι ετών, σκοτώθηκε σε επίθεση «τρομοκρατών» που επέβαιναν σε οχήματα, για τον εντοπισμό των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό.
Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα επίσκεψη στη Ρωσία, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ