Λέγεται ότι ο άνθρωπος είναι ένα λογικό ον. Σε όλη μου τη ζωή έψαχνα για στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό. - Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

Κάλεσμα ανοιχτής συμπόρευσης προς όλους τους εργαζόμενους απηύθυνε ο Δ. Κουτσούμπας

8 Δεκεμβρίου, 2021

Στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης των εργαζομένων απέναντι τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα κόμματα που άσκησαν εξουσία, επικεντρώθηκε η κεντρική ομιλία του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις Σέρρες, όπου πραγματοποίησε περιοδεία από νωρίς το πρωί. 
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο θέμα της πανδημίας, λέγοντας: «ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς σε μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κουνάει το δάχτυλο στο λαό, τη μια για τα μέτρα προστασίας, την άλλη για τον εμβολιασμό, ο οποίος πράγματι είναι αναγκαίος, ενώ εξακολουθεί να αρνείται να πάρει τα αυτονόητα μέτρα προστασίας στους κρίσιμους χώρους όπως είναι οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς; Όταν αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό;  Δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, κοντεύουμε δυο χρόνια. Υπάρχει πλέον, συσσωρευμένη πείρα και επιστημονική γνώση κι όμως είμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Και βέβαια το εμβόλιο είναι πολύτιμο όπλο, που πρέπει να αξιοποιηθεί αμέσως από όλους και όλες, από μόνο του όμως, δεν είναι αρκετό. Πόσο μάλλον, όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκέστατο και δε στηρίζεται σε ένα ενισχυμένο σύστημα υγείας με αναπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
«Αν είχε επεξεργαστεί», συνέχισε, «ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες, με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού».
Για το πρόστιμο των 100 ευρώ, είπε, ότι “αποθεώνει την ατομική ευθύνη και τον κοινωνικό αυτοματισμό” και ότι “ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση κι άλλων αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ασθενών”, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “… στρώνει το έδαφος στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση κι ανταποδοτικότητα, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι δεν τηρούν υπεύθυνη στάση”. 
Για τα εργασιακά ο κ. Κουτσούμπας στράφηκε εναντίον όλων των κυβερνήσεων, των τελευταίων δεκαετιών, λέγοντας ότι “η μια μετά την άλλη, έχτιζαν το αντεργατικό οικοδόμημα που αφαιρούσε από τους εργαζόμενους κατακτήσεις και δικαιώματα”. 
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα ανοιχτής συμπόρευσης προς όλους  τους εργαζόμενους. “Το κάλεσμά μας  αυτό απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από ποια πολιτική αφετηρία μας προσεγγίζει, ανεξάρτητα πού ο ίδιος τοποθετεί πολιτικά τον εαυτό του. Μέσα απ’ αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή. Με ενιαία αιτήματα και στόχους που ανοίγουν τον δρόμο με κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό», είπε. 

Βασίλης Λωλίδης

φωτό αρχείου