Οι διαφημιστές που αγνοούν τις έρευνες αγοράς είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους στρατηγούς που αγνοούν την αποκρυπτογράφηση των διαβιβάσεων του εχθρού. David Ogilvy, 1911-1999, Βρετανός διαφημιστής

Και επισήμως Βόρεια Μακεδονία

12 Φεβρουαρίου, 2019

Την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και επισημοποίησε τη μετονομασίας της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η επιτροπή για τα νόμπελ στη Νορβηγία ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα, ότι μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019 είναι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Και μπορεί να μην είναι οι μόνοι που διεκδικούν το βραβείο καθώς οι υποψήφιοι είναι περίπου 300, ωστόσο το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων DPA τους επέλεξε, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για να τιτλοφορήσει το σχετικό του ρεπορτάζ. «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ανάμεσα στους υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης» γράφει στον τίτλο του το γερμανικό πρακτορείο, σημειώνοντας πως οι Τσίπρας και Ζάεφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την Τυνήσια Ουιντέτ Μπουσαμαουί που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2015.

Τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών-Η χώρα μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία

Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια, με την οποία η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση της πΓΔΜ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι από σήμερα 12 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

We have just exchanged the final note verbale: Prespa Agreement enters into force! May today be the beginning of a long friendship between Greece and North Macedonia. We can’t change our past, but we can and we will shape our future of friendship, partnership and cooperation.
– Nikola Dimitrov (@Dimitrov_Nikola) February 12, 2019

 

DPA: Επίσημα υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 οι Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ

Λίγο αργότερα, η αρμόδια επιτροπή των νόμπελ που εδρεύει στη Νορβηγία ανακοίνωσε ότι οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι πάνω από 300. Και μεταξύ των υποψηφίων είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καθώς και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι κατάφεραν να λήξουν τη διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ. Την είδηση μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο και σύμφωνα με αυτή, οΟ πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ορίστηκαν υποψήφιοι από πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς πέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης επισημαίνει ότι τους δυο πρωθυπουργούς είχε προτείνει και η Τυνήσια Ουιντέτ Μπουσαμαουί, που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2015.

 

Διαβάστε επίσης:

Ν. Ντιμιτρόφ: Ας είναι σήμερα η αρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας – Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Εστάλη στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση

Ζ. Ζάεφ: Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Read previous post:
Μέρος του προγράμματος οι Καλάθης και Λάνγκφορντ

Ο Νικ Καλάθης, ακολούθησε μέρος της προπόνησης του Παναθηναϊκού ενόψει του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ, την Τετάρτη...

Close