Πολλοί ζητούν η κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή. Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευτεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση. - Milton Friedman

Κ. Κόλλιας: Θετική η μείωση του ποσοστού της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο σύνταξης των μη μισθωτών

19 Νοέμβριος, 2018

Θετική χαρακτήρισε τη μείωση, «έστω και τώρα», από 1/1/2019, του ποσοστού της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο σύνταξης των μη μισθωτών, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Όπως πρόσθεσε, «η κατάργηση και της έκπτωσης κατά 15% στο ασφαλιστέο εισόδημα για το 2018, θα επέφερε από την 1/1/2019 πρόσθετη επιβάρυνση στους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες».

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε και στην προϋπόθεση, που μπαίνει, ότι η ελάχιστη μηνιαία εισφορά δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Αυτό «οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μείωση αυτή αφορά, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, μόνο σε περίπου 250.000 μη μισθωτούς».

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ επανέλαβε ότι ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά λειτούργησε ως ισχυρό κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων και επανέφερε τις προτάσεις της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Πρότεινε:

– Έναν μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μονό τα χρόνια ασφάλισης, ούτε μόνο το εισόδημα, αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.

– Το σύνολο των φόρων και εισφορών που καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του (π.χ. 50%), το οποίο θα του διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπολοίπων υποχρεώσεών του, τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας του, αλλά και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

Read previous post:
Τα γαλλικά πανεπιστήμια προσφέρουν περισσότερα μαθήματα στην αγγλική γλώσσα για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές

Η Γαλλία θέλει να αυξήσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της σε ποσοστό άνω του 50% τα επόμενα...

Close