Το ταλέντο πετυχαίνει ένα στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει. Η ιδιοφυΐα πετυχαίνει ένα στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να δει. Arthur Schopenhauer, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

Κ. Φραγκογιάννης και Μ. Φάνον στις ενεργειακές εγκαταστάσεις Κομοτηνής και Καβάλας

29 Σεπτεμβρίου, 2020

Περιοδεία στις ενεργειακές εγκαταστάσεις σε Κομοτηνή και Καβαλα πραγματοποίησαν σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον. Η πρωτοβουλία ανήκε στονκ. Φραγκογιάννη καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Φάνον συμμετείχαν στις χθεσινές ελληνοαμερικανικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. 

Ανάμεσα στους δύο υφυπουργούς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει αναπτυχθεί μία σχέση εμπιστοσύνης καθώς χθες το βράδυ στη διάρκεια του δείπνου, κατά την οποία άνοιξαν πολλά θέματα, αναδείχθηκε η δυναμική που μπορεί να κάνει τη χώρα μας ηγέτιδα δύναμη στον ενεργειακό τομέα στην Αν.Μεσόγειο.

Έτσι οι δύο υφυπουργοί, σήμερα, επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του Interconnector Greece – Bulgaria (IGB), Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Βουλγαρία. Εκεί ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από τα στελέχη της AVAX, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του, και παρακολούθησαν την τοποθέτηση ενός τμήματος του Αγωγού στο σκάμα του έργου.

Στελέχη της εταιρίας κατά την ενημέρωση των κ.κ. Φραγκογιάννη και Φάνον τόνισαν ότι το έργο για τη μεταφορά αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αρκετά κοντά στηβάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις που επέβαλε η καραντίνα της πανδημίας. Η ολοκλήρωσή του Αγωγού προβλέπεται για τον Ιούλιο του 2021.

Στην συνέχεια οι δύο υφυπουργοί επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ENERGEAN στην Καβάλα όπου και ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρίας για την κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού Αερίου στη περιοχή. Εκεί έγινε ενδελεχής παρουσίαση για το εργοστάσιο αποθείωσης που βρίσκεται 40 χρόνια στην περιοχή.

Η εταιρία ENERGEAN η οποία κατέχει τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, υπέβαλε πρόταση μετατροπής του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού Αερίου και εντάχθηκε στα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον συμμετέχει στον εν εξέλιξη σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη εκδήλωση ενδιαφέροντος, ο οποίος εκπνέει στις 19 Οκτωβρίου 2020. Η φυσική αυτή αποθήκη θα ήταν δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. 
 
Σοφία Αραβοπούλου

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φ. Φάνον στο εργοτάξιο του αγωγού IGB στην Κομοτηνή

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Επίσκεψη Φρ. Φάνον – Κ. Φραγκογιάννη, στις εγκαταστάσεις της Energean

 Οι εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα με το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα,...

Close