Πανηγυρική εκδήλωση, η οποία σηματοδότησε την εγγραφή της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το 2023, αλλά και για την ανακήρυξη του Μαΐου ως «Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας», πραγματοποιήθηκε τις 7 το απόγευμα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα Ιωάννινα.
Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση, έκανε ο Γιάννης Δρίνης, προϊστάμενος του τμήματος ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος επέδωσε και το πιστοποιητικό εγγραφής. Ο κ. Δρίνης τόνισε, πως η γιαννιώτικη τέχνη είναι βαθειά ριζωμένη στον τόπο και τον χρόνο και εκπροσωπεί την ελληνική φιλοκαλία, και η εγγραφή αυτή είναι σημαντική, γιατί αποτελεί ένα πολύ καλό εφαλτήριο για να συγκροτηθεί ένα σχέδιο ανάδειξης της τέχνης, ενταγμένο σε σύγχρονη προσέγγιση, η οποία θα βασίζεται στην ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα επισήμανε πως ζητούμενο για το μέλλον είναι η μεταλαμπάδευση της τέχνης σε νεότερες γενιές και η ανανέωση του εργατικού δυναμικού, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την διαφύλαξη της τέχνης.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, χαρακτήρισε την αργυροτεχνία “πυλώνα του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου” και εξήρε την συνεργασία των φορέων στην κατεύθυνση της ανάδειξης της σπουδαίας κληρονομιάς. «Δεν διατηρούμε απλά την παράδοσή μας με την ανάδειξη της αργυροτεχνίας, αλλά δημιουργούμε και νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Ως δήμος δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους αργυροτέχνες με κάθε δυνατό τρόπο», υπογράμμισε. Μάλιστα, έθεσε σε δημόσο διάλογο την ίδρυση Σχολής Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, αλλά και την εκκίνηση προσπάθειας για την ένταξη της τέχνης της Αργυροχοΐας στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μηνάς Πασχόπουλος, στον οποίον ανήκει η πρόταση για τον «Μάη των Ασημουργών», αφού αναφέρθηκε στις παιδικές του μνήμες, τότε που άνθιζε η αργυροτεχνία στα Γιάννενα, δεσμεύτηκε από την θέση του αντιδημάρχου, για έναν συνεχή διάλογο για την βελτίωση των προοπτικών και προκλήσεων ενός επαγγέλματος “που εκφράζει την ψυχή του τόπου μας”.
Η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Αλεξάνδρα Ράπτη, τόνισε πως η διάσωση πρακτικών μεθόδων που αναπτύχτηκαν σε διάφορες γωνιές της χώρας, αποτελεί τον πυρήνα της δραστηριότητας του ΠΙΟΠ και αναφέρθηκε στο 9ο δημιούργημα του ιδρύματος, το Μουσείο Αργυροτεχνίας των Ιωαννίνων. Όπως είπε, από το 2016 οπότε και λειτούργησε το μουσείο, διαπιστώθηκαν νέα δεδομένα στον πολιτισμικό χαρτη της πόλης και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Μάλιστα, είπε πως περισσότεροι από 300 χιλιαδες Έλληνες και ξένοι, ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της αργυροτεχνίας, ανακάλυψαν τα κομψά έργα τέχνης των Γιαννιωτών. Η κ. Ράπτη χαρακτήρισε σπουδαία την πρωτοβουλία για την ανακήρυξη του Μαΐου σε “Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας” και εξήρε τα οφέλη των συνεργειών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ χαιρέτισαν, εκπρόσωπος του περιφεριεάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βαγγέλης Γκόκας, καθώς και εκπρόσωποι των ασημουργών.
Στις δράσεις για τον Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με ασημουργούς και παρεμβάσεις από εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, ανοιχτά εργαστήρια και επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών γιαννιώτικης αργυροτεχνίας από ασημουργούς στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ..
Σημειώνεται πως για την ανάδειξη και της ενίσχυση της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας που αποτελεί την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου, συμπράττουν ο δήμος Ιωαννιτών, το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.), το Σωματείο Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων «Η Γιαννιώτικη Τέχνη», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του, με την υποστήριξη της διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.