"Αν διεξαχθεί τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα."'Αλμπερτ Αϊνστάιν, 1879-1955, Γερμανοεβραίος φυσικός  

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: Στρατηγικός στόχος ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Σήμερα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, έχοντας αντιληφθεί την τεράστια σημασία της θαλάσσιας ισχύος, ως παράγοντα εξασφάλισης της εδαφικής μας ακεραιότητας, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρέστη χθες Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο εορτασμού του Αγίου Νικολάου, Προστάτη των ναυτικών και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

 

Αναφορικά με τα βήματα σχεδιασμού και υλοποίησης επισήμανε ότι προχωρούν σε δύο επίπεδο λέγοντας: «Αρχικά σε  επίπεδο μονάδων αλλά και προσωπικού, ώστε να επιχειρεί στο σύνθετο, νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου. Κατά δεύτερον, στην ανανέωση και σύναψη συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με ισχυρές φίλιες δυνάμεις, που αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στο Πολεμικό Ναυτικό».

 

«Οι στόχοι», είπε, «που επιτυγχάνονται μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι η προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, των παράκτιων περιπολικών τύπου ISLAND, νέων υπερσύγχρονων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια και επτά νέων ελικοπτέρων τύπου ROMEO. Παράλληλα, προωθείται και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ».

 

Υπογράμμισε ότι είμαστε υπερήφανοι για το Πολεμικό Ναυτικό, «που ήταν, είναι και θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και άγρυπνος φύλακας του ελληνικού θαλάσσιου χώρου».

 

«Σήμερα, σε μια ευρύτερη περιοχή που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις ασφαλείας και αβεβαιότητα, η χώρα μας παραμένει σταθερός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Καίριο ρόλο στη διασφάλιση αυτών των χαρακτηριστικών διαδραματίζει το Πολεμικό Ναυτικό» κατέληξε.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος, μέλη και εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, ο υπαρχηγός ΓΕΑ υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Πανίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία στελέχη και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οικογένειες αυτών.