Όπου υπάρχει συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα χέρια, εκεί κατά κανόνα αποκτούν τον έλεγχο άνθρωποι με νοοτροπία γκάνγκστερ - Λόρδος Άκτον

Ιταλός Πρόεδρος: Ή εκλογές άμεσα ή ουδέτερη κυβέρνηση, η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο

7 Μαΐου, 2018

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών του με τα κόμματα.

«Πρέπει να διαλέξουν τα κόμματα: ή εκλογές τον Ιούλιο ή το Φθινόπωρο ή ουδέτερη κυβέρνηση η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο», είπε ο Ιταλός πρόεδρος. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν έως τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν.

Ο Ιταλός πρόεδρος κατέστησε σαφές, επίσης, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι έχει εξαντλήσει τον ρόλο και την αποστολή της. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, ο Ματταρέλλα τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση των ψηφοφόρων και ότι αν στηθούν κάλπες το Φθινόπωρο, η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς δημόσιο προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι ο ίδιος προτιμά την συγκρότηση μιας ουδέτερης κυβέρνησης (ουσιαστικά δικής του επιλογής), αλλά πρόσθεσε ότι η καθοριστική απόφαση ανήκει στα κόμματα και στο κοινοβούλιο.

Ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε σαφή ανάληψη ευθύνης και υπενθύμισε, τέλος, ότι αν δεν συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως της πρέπει στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου.

Τα πολιτικά κόμματα, τώρα, θα πρέπει να διαλέξουν ποια οδό θέλουν να ακολουθήσουν και αν επιθυμούν να στηρίξουν, για περιορισμένο διάστημα, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ιταλία θα πρέπει να πραγματοποιήσει επαναληπτικές εκλογές στις 8 Ιουλίου

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου η δίκη των πέντε από τους εννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

Για τη ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου, ανέβαλλε την για σήμερα προσδιορισμένη δίκη των πέντε από τους εννέα συλληφθέντες για τα...

Close