Στην κοινή διαπίστωση ότι εξελίσσεται σε ισχυρό ο δεσμός που αναπτύσσουν οι ιδιώτες με την τοπική αυτοδιοίκηση στην αστική και αγροτική ανάπτυξη προέβησαν οι συμμετέχοντες σε σχετικό πάνελ που διοργανώθηκε σήμερα, στη δεύτερη ημέρα υλοποίησης του East Macedonia & Thrace Forum. Όπως αναφέρθηκε, τα οφέλη καταγράφονται πολλαπλά και αμφίδρομα ενώ πράγματι υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων, η σωστή αξιοποίηση των οποίων μπορεί να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες. Το συγκεκριμένο φόρουμ διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego, σε συνεργασία με την Tsomokos Communications και ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.
Για τη σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης που έχει χτίσει ο όμιλος Διαμαντής Μασούτης ΑΕ με τη δραστηριοποίησή του στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 1991, μίλησε ο διευθυντής μάρκετινγκ στην Μασούτης ΑΕ, Γιάννης Καλαϊτζάκης. «Είμαστε δίπλα στην κοινωνία, τους τοπικούς παραγωγούς και την αυτοδιοίκηση των προαναφερόμενων περιοχών ακόμη και σε συνθήκες που απαιτούν ξεχωριστή διαχείριση και υποστήριξη, όπως σε αυτήν με τις πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στα καταστήματα της εταιρείας στη συγκεκριμένη περιφέρεια, απασχολούνται σχεδόν 1000 εργαζόμενοι εκ των οποίων το 10% στην Κομοτηνή προέρχονται από μειονότητες και το αντίστοιχο ποσοστό στην Ξάνθη φτάνει το 15%».
Τόνισε ότι άμεσα και έμμεσα η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης ΑΕ συνεργάζεται με 40 τοπικούς παραγωγούς στην περιφέρεια και χαρακτηρίζοντας τη σχέση τους «άριστη» σημείωσε: «το μότο μας είναι μεγαλώνουμε μαζί». ‘Αλλωστε, όπως υποστήριξε, η ανάπτυξη και η εξέλιξη των συνεργατών μιας επιχείρησης είναι βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση της κοινωνίας και των καταναλωτών.
Τη θέση του ότι η αστική ανάπτυξη πρέπει να πάψει να επιτυγχάνεται μόνο λόγω αξιοποίησης των πόρων που διατίθενται και να συντελείται με την περεαιτέρω αξιοποίηση των 12 σημείων του ΟΑΣΑ για τη διαμόρφωση των πολιτικών, διατύπωσε από την πλευρά του ο διευθυντής AT Management, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.
«Στην Ελλάδα η αστική ανάπτυξη επιτυγχάνεται μόνο με την αξιοποίηση χρημάτων», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αλλά θέματα σχεδιασμού που δυστυχώς στη χώρα μας δεν εφαρμόζονται τακτικά». Μερικά από αυτά, όπως τόνισε είναι μεταξύ άλλων η ευθυγράμμιση με τις εθνικές πολιτικές, η δυνατότητα να έχουν οι δήμοι καινοτομία και να εφαρμόζεται ο απολογισμός τακτικά στους πολίτες. «Όλα τα προαναφερόμενα, όπως και άλλα επιπλέον, πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα μας για την καλύτερη λειτουργία των πόλεων και των αστικών αρχών», τόνισε.
Κατά τον ίδιο, βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο εξής στο ζήτημα της διαβούλευσης για την οποία είπε ότι «παρότι δεν είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων είναι σημαντική». Όπως τόνισε, οι πόλεις πρέπει να διαχειρίζονται τα του οίκους τους και να είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση έργων από το στάδιο της σύλληψής τους, μέχρι τη δημοπράτηση και ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις και οι φορείς διαχείρισης με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στις κατά τόπους περιοχές. Ακολουθώντας τα προαναφερόμενα βήματα, «θα γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις με ολοκληρωμένο σχέδιο και θα λαμβάνονται υπόψη οι πολίτες και η τοπική οικονομική και εμπορική κοινότητα», επισήμανε.
Κατά την τοποθέτησή του ο ίδιος ανέφερε ότι από τα 26,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, ποσό ύψους 640 εκατ. ευρώ αφορά την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που την καθιστά τρίτη στη χώρα στην απορρόφηση. Αναφερόμενος στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), σημείωσε ότι για τέτοια σχέδια η ΕΕ θα διαθέσει 19 δισ. ευρώ για 2.150 σχέδια τοπικής ανάπτυξης, ενώ 1,8 δισ. ευρώ θα διαθέσει η χώρα μας για την υλοποίησή τους, «κάνοντας έτσι 53 αστικές και 33 αγροτικές και ειδικού χαρακτήρα Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις». Ειδικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως συμπλήρωσε, «έχουμε έξι αστικές ΟΧΕ που αφορούν τις μεγάλες πόλεις και δύο μη αστικές που αφορούν την πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού και μία τον όγκο της Ροδόπης που σε λίγο καιρό θα δημοπρατηθεί».
Ο πρωτογενής τομέας όχι μόνο «ακμάζει», αλλά η δυναμική του είναι εξαιρετική στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέφερε από την πλευρά του ο σύμβουλος διοίκησης, COGNITERA ΑΕ, Γιάννης Κουφουδάκης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η παραγωγή καπνού, ελαιούχων σπόρων, σπαραγγιών και ενεργειακών καλλιεργειών στην περιφέρεια «είναι νούμερο ένα σε παραγωγή στην Ελλάδα και έχει πάνω από το 50% της παραγωγής συνολικά».
Κατά τον ίδιο, βελτίωση απαιτείται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα σε θέματα απορρόφησης πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε ζητήματα επιδοτήσεων, ενώ αναφερόμενος στη χρήση της τεχνολογίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή της στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλη κλίμακα μόνο με την ανανέωση των γενεών».
Ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τόνισε από την πλευρά του ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αστική ανάπτυξη κυρίως στην ύπαιθρο όπου απαιτείται η υλοποίηση βασικών έργων υποδομής και όχι μόνο, είναι αρκετά και με στόχευση. Κατά τον ίδιο, χρήματα υπάρχουν και σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι δυνατή και ορατή η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των πόλεων στη χώρα μας, αυτό όμως που απαιτείται να βελτιωθεί είναι ο χρόνος υλοποίησης των Project, από την ημέρα χρηματοδότησης μέχρι και την εκτέλεσή τους.
Ελ. Αλ.