Όλη η ανθρωπότητα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτούς που δεν μπορούν να κινηθούν, σε αυτούς που μπορούν να κινηθούν και σε αυτούς που κινούνται. Benjamin Franklin, 1706-1790, Αμερικανός πολιτικός & συγγραφέας

Iσχυρό ενδιαφέρον από Ισραήλ για Great Sea Interconnector

Το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector, επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση με πολυμελή αντιπροσωπεία του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής και του Διαχειριστή της χώρας, που είχε σήμερα στην Κύπρο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μάνο Μανουσάκη, και τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Μάργαρη, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του GSI, Τηλέμαχος Παναγιωτίδης καθώς και ο συντονιστής θεμάτων Διεθνούς Ενεργειακής και Πολιτικής Ενεργειακής Ασφάλειας του ΥΠΕΝ και μέλος του Δ.Σ του GSI, Θεόδωρος Τσακίρης.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Yossi Dayan και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του Ισραήλ, Amir Shavit, επιβεβαίωσαν την απόλυτη στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης, στο έργο, το οποίο, όπως τονίστηκε, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας λόγω της αυξημένης διασυνδεσιμότητας, θα συμβάλει στο πρασίνισμα του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής και θα προσφέρει σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης με τα στελέχη των εκπροσώπων των ισραηλινών αρχών, συζητήθηκε διεξοδικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ, ενώ συμφωνήθηκε η σύσταση τεχνικών ομάδων προκειμένου να επισπευστεί η εκπόνηση της μελέτης κόστους- οφέλους (CBA), ώστε αυτή να είναι έτοιμη το προσεχές φθινόπωρο. Αναλύθηκαν επίσης θέματα ρυθμιστικής φύσης και λειτουργίας της αγοράς, μεταξύ των οποίων και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την πρόσβαση του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακολούθησε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, με εκπροσώπους των Διαχειριστών και Ρυθμιστών των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι Ρυθμιστές σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, για την ωρίμανση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους (CBA), πάνω στην οποία θα βασιστούν οι Ρυθμιστές των δύο χωρών για να επιμερίσουν το κόστος που θα ανακτηθεί από τα ρυθμιζόμενα έσοδα (CBCA – Cross Border Cost Allocation) και το έργο να εισέλθει σε φάση υλοποίησης. 

Όλα τα μέρη αναγνώρισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, με την ισραηλινή πλευρά να θεωρεί ως σημαντικό βήμα την οριστικοποίηση της διασυνοριακής κατανομής κόστους (CBCA), εντός του 2024. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου – του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ – με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Το δε Ισραήλ, που επίσης δεν διαθέτει καμία ηλεκτρική διασύνδεση με τους γείτονές του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.

Κ.Β.