Όταν κάποιος διατείνεται ότι δεν πρόκειται για τα χρήματα αλλά είναι θέμα αρχής, τότε πρόκειται για τα χρήματα. Abraham Lincoln, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Ισραήλ και Γερμανία βαδίζουν μαζί-με την υποχρέωση να μην ξεχάσουν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ

29 Ιανουαρίου, 2020

Με μια εβραϊκή προσευχή, η οποία, όπως είπε, γράφτηκε πριν από 1000 χρόνια στην Γερμανία, ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, ο οποίος έγινε σήμερα ο δεύτερος, μετά τον Σίμον Πέρες το 2010, ισραηλινός Πρόεδρος που απευθύνεται στην Bundestag.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού, ο κ. Ρίβλιν – μιλώντας εβραϊκά – εξέφρασε κατ’ επανάληψη την εκτίμηση και τον σεβασμό του για την πολιτική της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και περιβάλλοντος. «Δικαιολογημένα θεωρείστε σήμερα η εκπρόσωπος του ελεύθερου κόσμου. Είστε πάρα πολύ προσηλωμένη στην εκπαίδευση των επόμενων γενεών», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι ούτε ο ίδιος διαθέτει κάποια μαγική συνταγή κατά του αντισημιτισμού ή του ρατσισμού. «Η Ευρώπη κατατρέχεται σήμερα σε πολλά σημεία της από τα φαντάσματα του παρελθόντος: ρατσισμό, εθνικισμό, ξενοφοβία, αντισημιτισμό», σημείωσε ο κ. Ρίβλιν και πρόσθεσε: «Σήμερα στέκομαι εδώ μαζί σας. Η διαρκής αντιπαράθεση με το Ολοκαύτωμα καθιστά δυνατό να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Η Γερμανία και το Ισραήλ βαδίζουν σήμερα από κοινού μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος – με την υποχρέωση να μην ξεχάσουν. Έχουμε κοινή υποχρέωση για το μέλλον: ρατσισμός, εθνικισμός και πόλεμος δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν».

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας πω ότι η Γερμανία είναι εταίρος του κράτους του Ισραήλ, συνέχισε ο κ. Ρίβλιν, για να προσθέσει ότι η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος κοιτάζουν προς το μέρος της Γερμανίας. «Δεν θέλω να κάνω μάθημα ηθικής. Μιλάω ως εταίρος, με σεβασμό προς τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλετε, με τον ηγετικό σας ρόλο στην Ευρώπη, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, στην υποδοχή προσφύγων. Εύχομαι και οι επόμενες κυβερνήσεις της Γερμανίας να αντιπαρατεθούν με το μίσος και να αποτελέσουν ένα παράδειγμα ευθύνης και ανοχής», δήλωσε ο ισραηλινός Πρόεδρος.

Read previous post:
Χάνει το μαδριλένικο ντέρμπι ο Ζοάο Φέλιξ

Χωρίς τον Ζοάο Φέλιξ θα παραταχθεί η Ατλέτικο Μαδρίτης στο ντέρμπι του προσεχούς Σαββάτου (1/2) με τη Ρεάλ στο «Μπερναμπέου».

Close