Αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι - Warrn Buffett

ΥΠΟΙΚ: Το τελικό σχέδιο για το «ενιαίο μοντέλο» συντάξεων

12 Οκτώβριος, 2014

Οι συντάξεις που θα καταβάλλουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου και για τα επόμενα επτά χρόνια «κλείδωσαν». Στα 360 ευρώ διαμορφώνεται η βασική σύνταξη για τη νέα χρονιά ενώ στο ποσό αυτό θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη βασική σύνταξη, περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

– Ο τρόπος υπολογισμού θα είναι κοινός στο δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή θα υπάρξει ένα ενιαίο «μοντέλο»

– Τα χρόνια ασφάλισης θα υπολογιστούν με ένα «μικτό» σύστημα. Για τα χρόνια μέχρι το τέλος του 2010 ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού, δηλαδή το κάθε ταμείο εφαρμόζει το δικό του σύστημα. Τα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Πώς υπολογίζεται η βασική σύνταξη

Το ποσό της βασική σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 ξεκινάει η πρώτη εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Read previous post:
Μπέπε Γκρίλο: εκστρατεία για δημοψήφισμα εξόδου από το ευρώ

Ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων (Μ5Σ) ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να συλλέγει άμεσα υπογραφές για να ζητήσει...

Close