Οι αυτοκρατορίες διαρκούν μέχρι να γίνουν εμπορικές. Μετά διασκορπίζονται στους τέσσερις ανέμους - William Blake

ΗΠΑ: Παράνομη κρίνει τη δραστηριότητα της NSA το εφετείο της Νέας Υόρκης

8 Μαΐου, 2015

Παράνομη κρίθηκε η μαζική συλλογή στοιχείων τηλεφωνικών κλήσεων από την NSA, με ομόφωνη απόφαση του εφετείου της Νέας Υόρκης, η οποία έρχεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς πως η δημιουργία γιγάντιων βάσεων δεδομένων με προσωπικές πληροφορίες όλων των Αμερικανών σχετίζεται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Μια τόσο εκτεταμένη τήρηση κυβερνητικών αρχείων για δεδομένα που έως τώρα ήταν ιδιωτικά συνιστά άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της προσδοκίας όλων των Αμερικανών για προστασία της ιδιωτικότητας», αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ο δικαστής Τζέραρντ Λιντς, ο οποίος θύμισε ότι, προκειμένου να δοθεί στην κυβέρνηση η άδεια να παρακολουθήσει κάποιον ύποπτο βάσει του άρθρου 215 του λεγόμενου Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act), θα πρέπει να αποδεικνύεται πως η παρακολούθηση γίενται στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας. «Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει καν ότι όλα τα αρχεία που τηρεί ή ούτε καν κάποια από αυτά σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη έρευνα», σημειώνει ο δικαστής Λιντς, για να καταλήξει πως «συμφωνούμε με τους ενάγοντες ότι μια τόσο διασταλτική ερμηνεία τού τι είναι σχετικό δεν έχει προηγούμενο και δεν δικαιολογείται».

«Με την απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει, μια για πάντα, ότι η μαζική συλλογή προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών είναι παράνομη», δήλωσε από την πλευρά του ο Άλεξ Άμπντο, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών ACLU – η οποία ήταν αυτή που προσέφυγε στο εφετείο. Η δικαστική απόφαση θέτει υπό αίρεση «και άλλα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της NSA που βασίζονται σε εξίσου εσφαλμένες νομικές ερμηνείες», συμπλήρωσε ο Άμπντο.

Σημειώνεται πως η απόφαση αφορά μόνο στις παρακολουθήσεις Αμερικανών ή κατοίκων των ΗΠΑ.