Ο καπιταλισμός θριαμβεύει βασιζόμενος στο δικαίωμα της ανισότητας, αλλά θα επιβιώσει μόνο αν όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην ανισότητα. - Charles Handy, 1932- , Ιρλανδός γκουρού του management

Ινφαντίνο:«Το ποδόσφαιρο ενώνει πραγματικά τον κόσμο»

9 Δεκεμβρίου, 2022

Μιλώντας πριν από την έναρξη των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, υπογράμμισε ότι «το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο» και σημείωσε ότι το Μουντιάλ στο Κατάρ «έχει δώσει στους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να γιορτάσουν το παγκόσμιο παιχνίδι σε έναν ενιαίο χώρο».

«Το ποδόσφαιρο ενώνει πραγματικά τον κόσμο. Το ποδόσφαιρο έχει αυτή τη μαγεία, αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι, όταν η μπάλα κυλάει, οι άνθρωποι μαζεύονται ο ένας κοντά στον άλλον και βιώνουν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα», είπε ο πρόεδρος της FIFA. «Πρέπει να ομολογήσω ότι πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ανησυχούσαμε που θα είχαμε τόσους πολλούς οπαδούς από τόσες πολλές χώρες, την ίδια στιγμή, στο ίδιο μέρος. Αυτό δεν συμβαίνει σε ένα κανονικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε ένα κανονικό Παγκόσμιο Κύπελλο, σε μια πόλη έχουμε οπαδούς από δύο χώρες, όχι περισσότερες. Εδώ, έχουμε 32 χώρες συν όλους τους άλλους οπαδούς από τον κόσμο που έρχονται για να απολαύσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο μαζί στο ίδιο μέρος», πρόσθεσε.

 Όπως είναι γνωστό, το κορυφαίο τουρνουά διεξάγεται σε οκτώ στάδια -το καθένα από το άλλο σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από μία ώρα- και προσφέρει στους οπαδούς που δεν είναι σε αγώνες ένα επίσημο Φεστιβάλ Φιλάθλων στην καρδιά της πρωτεύουσας.

«Το έλεγα πριν από μερικά χρόνια ήδη», συνέχισε ο κ. Ινφαντίνο, «πραγματικά πιστεύω ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο  μπορεί να συμβάλει, από τη μία πλευρά για αυτό το μέρος του κόσμου, για τον Κόλπο, για το Κατάρ, για τη Μέση Ανατολή, να αναδειχθεί, να δείξει στον κόσμο πόσο φιλόξενο είναι και τι πλούσιο πολιτισμό έχουν. Αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, να έρθει εδώ και να γίνει μάρτυρας της φιλοξενίας, να γίνει μάρτυρας μιας νέας κουλτούρας, να γνωριστούμε καλύτερα, και αυτό ακριβώς συνέβη. Αυτός ο συνδυασμός πολιτισμών που συμβαίνει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι κάτι πραγματικά μοναδικό. Και όλοι όσοι έρχονται εδώ, αλλά και όσοι παρακολουθούν από το σπίτι τους και μπορούν να νιώσουν αυτή την ατμόσφαιρα, συνειδητοποιούν ότι κάτι πραγματικά ξεχωριστό συμβαίνει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο».
 

 A. Βαζογιάννης

φωτο αρχείου