Κανένας δεν είναι αθώος μετά από την εμπειρία της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως όλοι ένοχοι. - Daniel Patrick Moynihan, 1927-2003, Αμερικανός Γερουσιαστής

Ικανοποίηση της ιαπωνικής κυβέρνησης για την πρωτοβουλία της ελληνικής αποστολής στο Τόκιο υπό τον Κ. Φραγκογιάννη

28 Ιανουαρίου, 2020

Διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της Ιαπωνικής κυβέρνησης είχαν, από νωρίς το πρωί σήμερα, τα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής που επισκέπτονται, από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, την Ιαπωνική πρωτεύουσα. Στην αποστολή στο Τόκιο υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη συμμετέχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Οικονομικής Διπλωματίας Γρηγόρης Δημητριάδης που είναι και πρόεδρος του Enterprise Greece. 

Στο Ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υπηρεσία Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της πολιτικής η ηγεσίας για τις Ελληνικές επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς αυτούς. Στην συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον State Minister του Ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Kenji WAKAMIYA. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες στην πορεία αναβίωσης των διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Φραγκογιάννης ενημέρωσε τον ομόλογο του για την αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα μας μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και τα αποτελέσματα που ήδη έχουν καταγραφεί από το κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί. Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα πλέον υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας χωρίς εκλογές, ενώ σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου που κάθε επενδυτής έχει συμφέρον να τοποθετηθεί.  

Ο Ιάπωνας υπουργός, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, από την πλευρά του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συνολικό πρόγραμμα της αποστολής που περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων συναντήσεων με επιχειρήσεις μεγάλης επενδυτικής παρουσίας σε πολλές χώρες του πλανήτη και δήλωσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης του για την πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών ο Ιάπωνας αξιωματούχος ενημέρωσε τον Κώστα Φραγκογιάννη για την πρόθεση της κυβέρνησης του να επισκεφτεί την Ελλάδα ειδικός απεσταλμένος για το δίκαιο της θάλασσας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για την από κοινού συνεργασία των δύο χωρών. Ελλάδα και Ιαπωνία όπως είπε ο κ. Kenji WAKAMIYA είναι οι δύο ηγέτιδες χώρες με τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων και οφείλουν να θωρακίσουν τα κοινά συμφέροντα τους για ελεύθερες θαλάσσιες μεταφορές και εμπόριο. Ο Ιάπωνας υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Ιαπωνίας για την εξάλειψη των δασμών. Απαντώντας ο Έλληνας υφυπουργός ζήτησε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουν οι δύο χώρες στην υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ο κ. Φραγκογιάννης στην συζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, αναφέρθηκε στην μακρά και ιστορική σχέση των δύο χωρών, που φέτος κορυφώνεται με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, το καλοκαίρι του 2020, ενώ εξήγησε επίσης στον Ιάπωνα ομόλογο του ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και της Βαλκανικής χερσονήσου. 

Η Ελληνική αποστολή πραγματοποίησε ακόμα συναντήσεις με στελέχη της Sumitomo Mitsui Banking Corporation και τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Τράπεζας Nobuyuki KAWABATA, αλλά και με τον Kentaro SONOURA ειδικό συνεργάτη του Ιάπωνα πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Το απόγευμα ο επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας και οι συνεργάτες του ήταν καλεσμένοι της Japan Bank of International Cooperation στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με πελάτες της που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στους τομείς ενέργειας, κατασκευών, ανανεώσιμων πηγών και διαχείρισης απορριμμάτων μεταξύ των οποίων είναι οι: Mitsui & Co, η Hitachi Zosen INOVA, η TEPCO, η ITOCHU και η BWSC. 

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς έκανε μια ενδελεχή παρουσίαση έργων που μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικές ευκαιρίες για τις εταιρείες αυτές, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης παρουσίασε το πολιτικό περιβάλλον σταθερότητας που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές που ανοίγονται. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Enterprise Greece που είναι και Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Οικονομικής Διπλωματίας, Γρηγόρης Δημητριάδης, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών με την ενσωμάτωση του Enterprise Greece αποτελεί την πύλη επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ τους παρουσίασε και τις δυνατότητες One stop Shop και Fast Track που προσφέρει ο Οργανισμός.

Περισσότερα στη κατηγορία Πολιτική
ΚΚΕ: Ακόμη μεγαλύτερη η αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων

Ερώτηση για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ και μετά από παρέμβαση και...

Close