Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβάστε είναι ο ίδιος ο φόβος. Franklin Roosevelt, 1882-1945, Αμερικανός πρόεδρος

Ικανοποίηση και… αιχμές από τον Κυριάκο Γιαννόπουλο

Με απόλυτη οργανωτική επιτυχία και χωρίς το παραμικρό κρούσμα κορονοϊού, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ (19/6) στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, η τελική φάση του World League γυναικών στην υδατοσφαίριση. Η πρώτη μεγάλη διεθνής διοργάνωση στο «στολίδι» της Αθήνας, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας μας στο διεθνές «κάδρο» και στην ΚΟΕ ελπίζουν βάσιμα ότι θα έχει και συνέχεια, δεδομένου ότι και οι άνθρωποι της διεθνούς ομοσπονδίας έμειναν ικανοποιημένοι απ΄όσα είδαν αυτές τις ημέρες.

«Δείξαμε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την διοίκηση του ΟΑΚΑ και τον ΕΟΔΥ, καθώς και όσους εργάστηκαν (στελέχη ομοσπονδίας και εθελοντές) για την επιτυχία της διοργάνωσης. «Το γεγονός ότι πήραμε θετικά σχόλια ανεβάζει τον πήχη των διοργανώσεων της ΚΟΕ. Θέλουμε να δείχνουμε αυτό το πρόσωπο, όχι μόνο προς τα έξω, αλλά και στις εσωτερικές μας διοργανώσεις. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, όταν θα βάλουμε κάποια νέα δεδομένα. Το ΟΑΚΑ είναι το Wembley των κολυμβητηρίων του κόσμου. Για να λειτουργήσει όμως το ΟΑΚΑ, χρειάζονται και άνθρωποι κι εμείς τους είχαμε. Χαίρομαι που οι ξένοι φεύγουν ικανοποιημένοι. Χαίρομαι που η παγκόσμια ομοσπονδία μας ευχαρίστησε. Χαίρομαι που λειτουργήσαμε άψογα εν καιρώ πανδημίας. Μηδενικά ήταν τα κρούσματα. Θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες που τήρησαν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με θρησκευτική ευλάβεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟΕ.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, πάντως, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος άφησε αιχμές κατά του προκατόχου του, Δημήτρη Διαθεσόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε (χωρίς να τον κατονομάσει) ότι εξυπηρετί προσωπικά συμφέροντα. «Μέσα από αυτή τη διοργάνωση ήρθαμε πιο κοντά στην FINA. Όλοι έχουν καταλάβει ότι είμαστε άνθρωποι με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν, με τους οποίους μπορούν να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, με τους οποίους μοιράζονται το ίδιο όραμα. Αυτό όμως πρέπει να το καταλάβουν και όλοι. Πρέπει να το καταλάβουν όσοι έχουν θέσεις κάτω από την ομπρέλα της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, ότι πρέπει να λειτουργούν υπέρ της Ελλάδος και όχι υπέρ του εαυτού τους και να εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα. Όσοι λοιπόν εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα, καλό θα κάνουν να αποχωρήσουν από κει που είναι, γιατί όποιος δεν στηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας θα με βρει απέναντι του. Έχει γεμίσει το κινητό μου τηλέφωνο και το κομπιούτερ μου από συγχαρητήρια μηνύματα, από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, και κάποιοι από την χώρα μας δεν ήρθαν ούτε για να δουν τους αγώνες, αν και κατέχουν σημαντικές θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟΕ.

Μιλώντας, τέλος, για την παρουσία της εθνικής ομάδας στην τελική φάση του World League, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος υπογράμμισε: «Τα κορίτσια της εθνικής μας ομάδας έκαναν πολύ καλές εμφανίσεις. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους. Ήταν πολύ άτυχες, γιατί έπαιξαν στα δύο πρώτα ματς χωρίς τρεις αθλήτριες, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί όλη η ομάδα. Στη συνέχεια χάσαμε στις λεπτομέρειες δύο σπουδαία παιχνίδια και δεν βρεθήκαμε στα μετάλλια. Σημασία όμως έχει η προσπάθεια και αυτή ήταν σπουδαία».

«Ψυχή» της διοργάνωσης ήταν ο γενικός διευθυντής της ΚΟΕ, Γιάννης Γιαννουρής, ο οποίος τόνισε: «Η προσπάθεια που κάναμε και σαν καινούρια ομοσπονδία, αλλά και ως πρώτο γεγονός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της, στέφθηκε με επιτυχία. Αποδείξαμε σαν Ελλάδα ότι μπορούμε να αναλάβουμε μεγάλες διοργανώσεις. Τα 17 χρόνια που πέρασαν από το 2004 είναι πολλά. Η μνήμη όμως παραμένει και οι άνθρωποι που εργάστηκαν έκαναν όλοι μια μεγάλη προσπάθεια. Στο πρόσφατο παρελθόν κάναμε διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου στο Βόλο και στα Χανιά, με μεγάλη επιτυχία, αλλά όταν μια εκδήλωση γίνεται στο ΟΑΚΑ αναδεικνύει αυτή την εγκατάσταση που είναι μοναδική στον κόσμο. Είναι ένα μέγαρο που φτιάχτηκε για μεγάλους αγώνες και πρέπει να αξιοποιηθεί. Οφείλουμε να φιλοξενήσουμε μεγάλες διοργανώσεις για όλα τα αθλήματα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και όχι μόνο για την υδατοσφαίριση. Υπάρχει η κολύμβηση, η καλλιτεχνική κολύμβηση και οι καταδύσεις. Αυτό το Στάδιο μας βοηθάει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Μαζί με τους ανθρώπους του ΟΑΚΑ όλοι, προσωπικό και εθελοντές, συνέβαλαν να φέρουμε αυτό το πετυχημένο αποτέλεσμα. Χαίρομαι γιατί όλοι μας έδωσαν συγχαρητήρια και αυτό αποτελεί μια ηθική ικανοποίηση. Εύχομαι αυτή η διοργάνωση να είναι η αρχή για ανάλογα γεγονότα που θα δώσουν πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα. Θέλω να σταθώ επίσης στο πρόγραμμα του εθελοντισμού που κάλυψε οργανικές θέσεις προσφέροντας εθελοντικά υπηρεσίες. Μας ρωτούσαν οι εθέλοντες πότε θα ξανά κάνουμε αγώνες για να έρθουν και πάλι κοντά μας. Το καλό είναι ότι η ΚΟΕ έχει πολύ καλές σχέσεις με την παγκόσμια και ευρωπαική ομοσπονδία και είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να διοργανώσουμε σύντομα κι άλλα σπουδαία γεγονότα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική Πολιτεία, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και στον ΕΟΔΥ. Μηδενικά ήταν τα κρούσματα σε αθλητές που βρίσκονται προ των πυλών των Ολυμπιακών Αγώνων».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ