Εκείνοι που πιστεύουν ότι τα χρήματα μπορούν να κάνουν τα πάντα είναι συχνά διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για τα χρήματα ~ Άγνωστο Συγγραφέας

IgMetall:Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τον κλάδο του μετάλλου και του ηλεκτρικού

6 Φεβρουαρίου, 2018

Σε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις και προειδοποιητικές, 24ωρες απεργίες, το συνδικάτο εργαζομένων μετάλλου και ηλεκτρικού IG Metall και η ένωση εργοδοτών του τομέα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Οι εργαζόμενοι εξασφάλισαν αυξήσεις ύψους 4,3% (διεκδικούσαν αυξήσεις 6%) και την δυνατότητα εργασίας 28 ωρών την εβδομάδα για διάστημα έως και δύο ετών σε περίπτωση φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών. Σε αντάλλαγμα, η εργοδοσία θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Η νέα συλλογική σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο και θα έχει διάρκεια 27 μήνες.
Η συμφωνία στην Βάδη-Βυρτεμβέργη αφορά 900.000 εργαζόμενους, αλλά θεωρείται πιλοτική για άλλους περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους του κλάδου σε ολόκληρη την Γερμανία, καθώς και για πολλούς ακόμη κλάδους, καθώς εντός του έτους θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων στον δημόσιο τομέα, στη χημική βιομηχανία, στα ταχυδρομεία, στους σιδηροδρόμους και στον κατασκευαστικό κλάδο.
Αυτό «το 4 πριν από το κόμμα είναι οδυνηρό», δήλωσε ο επικεφαλής των εργοδοτών του κρατιδίου Στέφαν Βολφ, εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της κατάστασης που προβλέπει η συμφωνία. «Πιστεύω ότι το νέο σύστημα είναι λογικά ισορροπημένο», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της IG Metall στην Βάδη-Βυρτεμβέργη Ρόμαν Τσιτσελμπέργκερ δήλωσε πως «αποδείχθηκε ότι τα δύσκολα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τη λογική».  

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Οι μεθοριακές διενέξεις στα δυτ. Βαλκάνια πρέπει να διευθετηθούν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα τις βαλκανικές χώρες ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ΕΕ...

Close