Βγάλε τη διπλωματία από τον πόλεμο και όλο το πράγμα θα ξεφουσκώσει μέσα σε μια βδομάδα - Will Rogers

Ιδρύουμε ενεργειακή κοινότητα στο Μαρούσι

17 Μάιος, 2019

Δυναμικός με καινοτόμες πρωτοβουλίες και εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, ο οικολόγος Γιώργος Καραμέρος υποψήφιος δήμαρχος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό # Ενωμένο Μαρούσι,  δηλώνει αποφασισμένος και προς «όφελος των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών» του,  να ιδρύσει την πρώτη ενεργειακή κοινότητα  στο Μαρούσι.  Επίσης με συγκροτημένο σχέδιο έργων και παρεμβάσεων  είναι έτοιμος να αναστρέψει την στασιμότητα και την καθοδική πορεία που πήρε η πόλη, μετά την άνθηση της, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Και όλα αυτά για τον τόπο που αγαπά και ζει με την οικογένεια,   όπως αναφέρει ο ίδιος, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη. 

 Ερ: Από τον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, στον πρώτο. Ποιος ο στόχος σας με αυτήν την αντεστραμμένη πορεία ανέλιξης στα κοινά;

Θέλω να προσφέρω από θέση ευθύνης στην πόλη όπου ζω εδώ και 30 χρόνια και μεγαλώνω τα παιδιά μου. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική καριέρα. Στόχος είναι το Μαρούσι να γίνει ένας πιο ψηφιακός και πράσινος Δήμος που η διοίκησή του θα τον αγαπά και δεν θα τον χρησιμοποιεί απλώς ως όχημα φιλοδοξιών. Το Μαρούσι θα ανακτήσει την προ Ολυμπιακών Αγώνων δυναμική του και θα γίνει σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε τις δυνατότητες έχουμε το σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το #Ενωμένο Μαρούσι είναι ένας ανεξάρτητος πολυσυλλεκτικός συνδυασμός και οι  συνδημότες μας βλέπουν στα πρόσωπά μας την αλλαγή που χρειάζεται η πόλη.

Ερ: Ποιο είναι το όραμα σας για το Μαρούσι και ποια η κατάσταση του 15 χρόνια μετά την άνθηση που έζησε με την Ολυμπιάδα του 2004;

Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν αποτίμησε πότε τα οφέλη αλλά και τις συνέπειες των Ολυμπιακών Αγώνων στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκει το Μαρούσι ανοχύρωτο, με σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, φθαρμένες τις αστικές υποδομές, προβληματικό ρυμοτομικό σχέδιο, χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Το Μαρούσι έχει καλό «όνομα» αλλά χάνει σιγά σιγά τη «χάρη».

Ερ: Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ του ιστορικού κέντρου και των γειτονιών της πόλης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι γειτονιές είναι παρατημένες ως προς την καθημερινότητα ενώ και το κέντρο πνίγεται από το κυκλοφοριακό λόγω ενός διαρκούς ράβε ξήλωνε τα τελευταία 14 χρόνια. Η αγορά έχει υποβαθμιστεί και τα δημοτικά τέλη, που είναι πολύ υψηλά αναλογικά με άλλες πόλεις της χώρας, δεν επιστρέφονται σε υπηρεσίες στους δημότες.

Ερ: Ποιες οι απαιτούμενες βασικές υποδομές  για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης

Ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, φανάρια και εκπόνηση, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, ενός σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Αναβάθμιση της , χρήση ποδηλάτων και ηλεκτρικών οχημάτων. Πεζοδρομήσεις και περισσότερο πράσινο. Θα τα κάνουμε ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος.

 

Ερ: Ως οικολόγος έχετε δεσμευτεί για την ίδρυση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στο Μαρούσι. Τι εννοείτε και πως θα ωφεληθούν οι πολίτες;

Θα ιδρύσουμε άμεσα την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Αττική με πλήρη χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Θα τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά στις στέγες των 58 σχολείων της πόλης και των δημοτικών κτιρίων ενώ θα συμμετάσχουν και ιδιώτες δημότες μας σε ποσοστό 30%. Στην πρώτη αυτή ενεργειακή κοινότητα προκρίνουμε τη συμμετοχή της συνοικίας των εργατικών κατοικιών. Θέλουμε να βάλουμε όμως σε αυτή τη λογική όλους τους δημότες. Απαντάμε στην ενεργειακή φτώχεια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυξάνουμε εμμέσως το εισόδημα των δημοτών μας που θα απαλλαγούν από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα μεγάλο ποσοστό. Όσοι δε συμμετέχουν σε ενεργειακές κοινότητες έχουν και άλλα κίνητρα όπως επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Έχουμε σχέδιο θα το κάνουμε πραγματικότητα  με τις κομματικές ταυτότητες στο συρτάρι.

 

 

 

 

 

 

 

Read previous post:
Χάρτης για gluten free επιλογές στη Θεσσαλονίκη

Αφορά τη γαστρονομία αλλά δεν είναι ένας συνηθισμένος χάρτης.

Close