Η δύναμη μιας κυβέρνησης είναι αντιστρόφως ανάλογη με το βάρος των φόρων. Emile de Girardin, 1802-1881, Γάλλος διανοούμενος.

Οι προτάσεις HSBC για μετοχές, ομόλογα, νομίσματα

12 Ιανουαρίου, 2020

Η HSBC εκτιμάει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να δυσκολεύεται, προβλέπει ότι το δολάριο θα παραμείνει ανθεκτικό σε αντίθεση με το consensus των αναλυτών και τέλος οι χαμηλές αποδόσεις ομολόγων θα διατηρηθούν.

Οι απόψεις της HSBC για την οικονομία συνοψίζονται ως ακολούθως: Οι καταναλωτικές δαπάνες θα διατηρήσουν την παγκόσμια οικονομία με ασθενή ανάπτυξη όμως, ο πεισματικά χαμηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά ποσοστά τα οποία συνεπάγονται επιβάρυνση του χρέους θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Με τις επενδυτικές δαπάνες να παραμένουν περιορισμένες, προβλέπουν ανάπτυξη σε ένα σχετικά μέτριο ρυθμό 2,5% το 2020 και 2,6% για το 2021 και καμία σημαντική αύξηση του πληθωρισμού. Οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν σε αναμονή ή θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική τους.

Για τους τίτλους του σταθερό εισοδήματος: Η πολυετής προσδοκία για κυκλική ανάκαμψη βοηθά στη διατήρηση στις χαμηλές αποδόσεις των τίτλων σταθερού εισοδήματος. Η αιτία για τις χαμηλές αποδόσεις προήλθαν και από την Ευρώπη και την Ιαπωνία και όχι μόνο από τις ΗΠΑ. Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για το δυσκολότερο μέλλον. Εξακολουθεί η HSBC να προβλέπει χαμηλότερες αποδόσεις για τα δεκαετή αμερικανικά ομόλογα και τα γερμανικά bunds στο 1,50% και μείον 60 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Για τις ισοτιμίες συναλλάγματος (FX): Η βασική τους υπόθεση είναι το 2020 το δολάριο ΗΠΑ θα είναι ανθεκτικό έως ελαφρώς ισχυρότερο. Αυτό για άλλη μια φορά, αυτό αντιβαίνει στη πεποίθηση της ευρύτερης αγοράς. Οι αγορές συναλλάγματος φαίνεται να έχουν μεγάλες ελπίδες για μια παγκόσμια αγορά που θα πρέπει να δει το δολάριο να αποδυναμώνεται, αλλά πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι να συνεχίσει ανοδικά το αμερικανικό νόμισμα.

Για τις αναδυόμενες αγορές: Ο σταθεροποιητικός παγκόσμιος κύκλος, τα χαμηλά επιτόκια και η αυξανόμενη ρευστότητα υποστηρίζουν για την αύξηση της έκθεσης στους κινδύνους των αναδυόμενων αγορών, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ο πληθωρισμός, το υψηλό χρέος των αναδυόμενων αγορών και το περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση περιπλέκουν αυτή την άποψη. Μετά ένα σημαντικό ράλι σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών το 2019, υποστηρίζουν την επιλεκτικότητα και την επαγρύπνηση το 2020.

Η στρατηγική για τις παγκόσμιες μετοχές: Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να έχουν ολοκληρώσει τα χρόνια της «νιότης» τους και οι πιθανότητες για ένα ακόμη έτος με διψήφιες αποδόσεις εμφανίζονται απίθανες. Το βασικό σκηνικό επιδεινώνεται με τα κέρδη υπό πίεση ενώ ο χώρος για την επέκταση των δεικτών αποτίμησης είναι περιορισμένος. Η HSBC είναι overweight επί των μετοχών των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών και underweight επί των μετοχών της Ευρώπης. Σε όρους τομέων της οικονομίας, διατηρούν μια αμυντική στάση.

Για το παγκόσμιο εμπόριο: Η εμπορική πολιτική κατά το επόμενο έτος θα συνεχίσει να αντανακλά τα οικονομικά ρεύματα του εθνικισμού και του προστατευτισμού κατά την άποψή τους. Από την άλλη, η τεχνολογική καινοτομία και οι νέες εμπορικές συμφωνίες επίσης προσφέρουν ευκαιρίες. Οι επιχειρήσεις υψηλής απόδοσης μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στο εμπόριο, τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, την προσπάθεια για ανθεκτικότητα, την ευελιξία και την αποδοτικότητα.

Για την κλιματική αλλαγή: Μετά από την απογοήτευση, την αταξία και την καθυστέρηση, η ατζέντα για το κλίμα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της δυσαρμονίας και της απόσπασης της προσοχής. Η HSBC πιστεύει ότι οι επενδυτές θα αναζητήσουν σημάδια ότι οι εταιρικές υποσχέσεις μεταφράζονται σε επιχειρηματική στρατηγική και μειώσεις των εκπομπών ρύπων.

Περισσότερα στη κατηγορία Αγορές
Πλήγμα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις οι δασμοί στην Κίνα!

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγάγει την εφαρμογή δασμών στα ξένα προϊόντα την αιχμή του δόρατος της πολιτικής του...

Close