Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία; Ιερός Αυγουστίνος, 354-430, Άγιος

Ημερίδα με θέμα: Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου. Προγνωστικός Δείκτης στην Ιατρική του 2020;

22 Ιανουαρίου, 2020

Σχεδόν 13 χρόνια μετά τις πρώτες μελέτες σάρωσης ολοκλήρου του γονιδιώματος (GWAS), οι εξαγόμενοι από αυτές πολυγονιδιακοί δείκτες κινδύνου (PRS) αναδεικνύονται ως πολύτιμα εργαλεία στην πρόβλεψη της γενετικής προδιάθεσης πολυπαραγοντικών νόσων, όπως καρκίνο μαστού και προστάτη, στεφανιαία νόσο, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, υπέρταση, νόσο Αλτσχάιμερ και Σχιζοφρένεια.

Μολονότι ακόμη «ατελή» στην προβλεπτική τους πληροφορία και αμφισβητήσιμης ακόμη κλινικής εφαρμογής, τα PRS εξηγούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της κληρονομισιμότητας των ασθενειών αυτών, ανοίγοντας ευρύ ερευνητικό πεδίο, όπως στην προοπτική υπολογισμού σχετικού κινδύνου για νόσηση σε συνδυασμό με περιβαλλοντολογικούς παράγοντες κινδύνου, στον υπολογισμό της ανταπόκρισης στην φαρμακευτική αγωγή με βάση γενετικό δείκτη PRS και την δημιουργία ακριβέστερων προβλεπτικών μοντέλων δια βίου νόσησης.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Νίκος Στεφανής, κθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας αφιερωμένης στην θεωρία και τον υπολογισμό PRS από GWAS πολυπαραγοντικών ασθενειών και την προβλεπτική τους σημασία σε διάφορους τομείς της Ιατρικής. Θα συμμετάσχουν ερευνητές και κλινικοί της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και άλλων εγχώριων Πανεπιστημιακών ερευνητικών μονάδων και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο «Κώστας Στεφανής» του Αιγινητείου Νοσοκομείου, από τις 9.30 – 16.30. Τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Θ.Θ. Κότσικα και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Read previous post:
AstraZeneca Ελλάδας: Πρωτοβουλίες με θετική επίδραση στην Κοινωνία

Στο πλευρό των ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού», «Κιβωτός του κόσμου», «Make-A-Wish Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος» και «Υγεία για όλους», βρέθηκε αυτά...

Close