Το μισό από το κακό που γίνεται στον κόσμο γίνεται από ανθρώπους που θέλουν να αισθανθούν σπουδαίοι. Δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν κακό. Αλλά το κακό δεν τους απασχολεί. T.S. Eliot, 1888-1965, Βρετανός ποιητής

Ημερίδα για το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό και την τήρηση του από τη χώρα μας

7 Μαΐου, 2018

Με στόχο την καλύτερη εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) που ισχύει από το 2011 και στη χώρα μας, θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου στην Αθήνα διεθνής ημερίδα, η οποία θα κληθεί να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, ιδίως σε χώρες με πολλούς τουρίστες αλλά και πρόσφυγες, όπως η δική μας.

Σήμερα κατά την «Εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού», ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής χειρουργικής, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, τόνισε ότι η διεθνής διημερίδα φιλοδοξεί να δώσει μια νέα ώθηση στο κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής του ΔΥΚ, ώστε να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των εμπλεκόμενων φορέων , όπως αρχές δημόσιας υγείας, υγειονομική υπηρεσία λιμενικού σώματος, αεροϋγειονομεία κτλ ,με στόχο την πλήρη εφαρμογή του στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία πιστοποίησής της με βάση τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τις ορθές εφαρμογές του ΔΥΚ.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι οι συμμετέχοντες «θα συζητήσουν πόσο καλά προστατευμένοι είναι οι πολίτες στη χώρα μας, αλλά και πόσο καλά προστατευμένοι είναι οι 20 εκατομμύρια τουρίστες αλλά και πρόσφυγες που εισρέουν στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα ελεγχθεί για την εφαρμογή του κανονισμού που έχει ευρύ φάσμα θεμάτων και αρμοδιοτήτων όπως τα ζητήματα καραντίνας κ.α», κατέληξε.

Στον χαιρετισμό του, ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας , Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε ότι «Η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα, αλλά χρειάζεται συνεχώς να αναπροσαρμόζουμε τη στάση μας και τις ενέργειες μας. Η ετοιμότητα πρέπει να υπάρχει ανά πάσα στιγμή».

Η διημερίδα που θα γίνει στο μουσείο της Ακρόπολης, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (CHAFEA).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΥΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός (ΔΥΚ) είναι μια διεθνής συμφωνία, νομικώς δεσμευτική για 194 συνολικά κράτη, περιλαμβανομένων και των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αποτελεί το βασικό νομοθετικό πλαίσιο της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας καθορίζοντας τις προϋπο- θέσεις που πρέπει να πληρούν τα κράτη-μέλη όσον αφορά στην αναγνώριση και στην αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία. Ο Κανονισμός αναθεωρήθηκε δύο φορές, το 1972 και το 1981.Ο ισχύων ΔΥΚ είναι προϊόν της 58ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 23 Μαΐου 2005 και τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2007.

Ο σκοπός και το πεδίο εφαρμογής του ΔΥΚ , είναι: η πρόληψη, η προστασία, ο έλεγχος και η απόκριση σε συμβάντα διεθνούς υγειονομικού ενδιαφέροντος με κίνδυνο παγκόσμιας διασποράς.

Η μεθοδολογία περιορίζεται στον έλεγχο κινδύνων για τη δημόσια υγεία με ταυτόχρονη αποφυγή στο βαθμό του εφικτού παρεμβάσεων στις διεθνείς μετακινήσεις και το εμπόριο.

Στόχος του ΔΥΚ, είναι η έγκαιρη αναγνώριση και δήλωση στον ΠΟΥ, όλων των εν δυνάμει σοβαρών διασυνοριακών απειλών από τα κράτη-μέλη. Δεν εστιάζει μόνο σε συγκεκριμένα νοσήματα, αλλά καλύπτει όλους τους κινδύνους υγείας (βιολογικούς, χημικούς, ραδιολογικούς) και υποχρεώνει τα κράτη να έχουν την κατάλληλη υποδομή που θα επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό συμβάντων μέσω ενός καλά εδραιωμένου εθνικού συστήματος επιτήρησης και παρέμβασης.

Περισσότερα στη κατηγορία Υγεία
Στο ΣτΕ τα Προεδρικά Διατάγματα για την ένταξη Νοσοκομείου και Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία δυο σχέδια Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν την ένταξη του Νοσοκομείου και του...

Close