Η εθνική απομόνωση εκτρέφει την εθνική νεύρωση. Hubert Humphrey, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός αντιπρόεδρος ΗΠΑ

Η World Athletics έδωσε… παράταση στην ρωσική ομοσπονδία

26 Σεπτεμβρίου, 2020

    Η ρωσική ομοσπονδία στίβου (RUSAF), έλαβε διορία μέχρι την 1η Μαρτίου 2021 από την διεθνή ομσοπονδία κλασσικού αθλητισμού, προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρύθμισης. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από την World Athletics, παραμένει υπό απειλή αποκλεισμού από την διεθνή ομοσπονδία και απαγόρευσης συμμετοχής αθλητών της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

    Λόγω ενός τεράστιου σκάνδαλου ντόπινγκ και διαφθοράς, η RUSAF έχει τεθεί σε αναστολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία από τις 13 Νοεμβρίου 2015. Αφού παρείχε ψευδή έγγραφα το καλοκαίρι του 2018, προκειμένου να αποφύγει την ποινή αποκλεισμού στον άλτη του ύψους, Ντανίλ Λισένκο, για παραβίαση των υποχρεώσεών του σχετικά με τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους ντόπινγκ, η ρωσική ομοσπονδία απειλείται με αποκλεισμό από τις τάξεις της World Athletics.

    Η RUSAF πλήρωσε πρόστιμο 6,31 εκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ. πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων και 1,31 εκατομμύρια δολάρια σε διαδικαστικές δαπάνες), καθώς αυτή ήταν και μία από τις τρεις προϋποθέσεις επιστροφής στους κόλπους της WA.

    Ομως θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρύθμισης για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της «μηδενικής ανοχής στο ντόπινγκ» και «να γίνει και πάλι αξιόπιστος σύμμαχος στον αγώνα για καθαρό αθλητισμό», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από την WA.

    Η προθεσμία για να γίνει αυτό, ήταν η 30η Σεπτεμβρίου 2020, αλλά η ειδική ομάδα, υπεύθυνη για την αξιολόγηση της προόδου της Ρωσίας, αντελήφθη ότι η RUSAF δεν θα ήταν συνεπής, λιγότερο από την έλλειψη θέλησης, παρά από την «έλλειψη τεχνογνωσίας και πόρων». Η ίδια ομάδα αμφισβήτησε το προσχέδιο που έστειλε η ρωσική ομοσπονδία στις 31 Αυγούστου, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο «σοβαρά ανεπαρκές».

    «Υπάρχει κενό στην RUSAF αυτήν την στιγμή. Δεν έχουν διοικητικό συμβούλιο, δεν διαθέτουν καμία ομάδα διαχείρισης, ενώ έχουν πολύ λίγο έμπειρο προσωπικό», προσθέτει η εν λόγω ειδική ομάδα.

Γιώργος Διακογιάννης