Στο βασίλειο των ιδεών, όλα εξαρτώνται από τον ενθουσιασμό. Στον πραγματικό κόσμο, όλα στηρίζονται στην επιμονή - Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Η Τουρκία, οι εκλογές, η επόμενη μέρα: Μιλούν οι Π. Τσάκωνας, ‘Αγγ. Συρίγος, Κ. Φίλης

27 Μάιος, 2018

Ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις για την πορεία της Τουρκίας προς τις εκλογές, αλλά και εκτιμήσεις για τη μετεκλογική συμπεριφορά του Ερντογάν, που έστω και δύσκολα αναμένεται να επανεκλεγεί, κάνουν με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παναγιώτης Τσάκωνας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ‘Αγγελος Συρίγος και ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κωνσταντίνος Φίλης.

Κοινή διαπίστωση και των τριών έγκυρων αναλυτών, είναι ότι η Τουρκία βουλιάζει στην απολυταρχία με τον Ερντογάν να έχει περιορίσει δραστικά τις δημοκρατικές ελευθερίες, ότι η νοθεία στις εκλογές είναι πιθανή, ενώ εκτιμούν ότι η κρίση της Οικονομίας πιέζει τον Ερντογάν και είναι η πραγματική αιτία κήρυξης των πρόωρων εκλογών.

Σημαντική είναι επίσης η κοινή εκτίμηση ότι μέχρι τις εκλογές ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας. Ο κ. Συρίγος προβλέπει επιστροφή στην ένταση μετά τις εκλογές με επίκεντρο τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι κ.κ. Φίλης και Τσάκωνας τονίζουν ότι μετά τις εκλογές και υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης ο κ. Ερντογάν θα αναδιπλωθεί από την επιθετική πολιτική του έναντι της Δύσης και θα επιδιώξει ομαλοποίηση των σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι ο Ερντογάν έχει απόλυτη ανάγκη στήριξης μετά τις εκλογές καθώς σε συνθήκες ρήξης με τη Δύση δεν έχει στηρίγματα σε διεθνείς οργανισμούς. Ο κ. Τσάκωνας τονίζει την ανάγκη, η Ελλάδα να είναι έτοιμη για να συνδιαμορφώσει τις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ, καθώς εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να αναθερμάνει την ενταξιακή διαδικασία. 

 

Παναγιώτης Τσάκωνας: Προς αναδίπλωση του Ερντογάν έναντι της Δύσης

Άγγελος Συρίγος: Η Τουρκία βουτά στην απολυταρχία

Κωνσταντίνος Φίλης: Αλλαγή πορείας του Ερντογάν μετά τις εκλογές

Read previous post:
Οι Ουόριορς ισοφάρισαν σε 3-3 με ανατροπή

Με εντυπωσιακή απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο, οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς νίκησαν 115-86 τους Χιούστον Ρόκετς, ισοφάρισαν τους τελικούς της δυτικής...

Close