Η καλύτερη χρονική στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν. Η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα. Κινέζικη παροιμία

H τεχνολογία Road Edge Detection της Ford βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν τις εξόδους από το δρόμο

31 Μαρτίου, 2020

Η οδήγηση σε αγροτικές περιοχές μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους όταν η σχετική διαγράμμιση απουσιάζει από την άκρη του δρόμου, εκεί δηλαδή που το έδαφος γίνεται πια κακοτράχαλo ή ο δρόμος καταλήγει σε κάποιο χωράφι.

Τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη συμβαίνουν σε αγροτικούς δρόμους και σε αντίθεση με τις αστικές περιοχές, oι επιβάτες των αυτοκινήτων αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Για να αποφευχθεί αυτό η Ford διαθέτει μια τεχνολογία η οποία διευκολύνει την οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους. Το Road Edge Detection ανιχεύει το δρόμο μπροστά και μπορεί να επαναφέρει ομαλά το αυτοκίνητο στην πορεία του όταν χρειαστεί.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για χρήση σε αγροτικούς δρόμους, με ταχύτητες από 70 έως 110 χλμ./ώρα. Χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη κάτω από τον εσωτερικό καθρέπτη που παρακολουθεί τα άκρα του δρόμου 50 μ. μπροστά από το όχημα και σε εύρος 7 μ. από κάθε πλευρά.

Όταν ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος «τελειώνει» δίνοντας τη θέση του σε επιφάνεια με χαλίκια ή γρασίδι, το σύστημα παρέχει από μόνο του μία ομαλή διόρθωση της πορείας, ανάλογα με τις απαιτήσεις, διατηρώντας έτσι το όχημα στο δρόμο.

Το σύστημα έχει ένα προηγμένο αλγόριθμο που καθορίζει πότε υπάρχουν σαφείς αλλαγές στην ποιότητα του οδοστρώματος στην άκρη του δρόμου. Επίσης, παρέχει υποβοήθηση διεύθυνσης σε δρόμους με σήμανση όταν η διαγράμμιση της λωρίδας είναι δυσδιάκριτη ή κρυμμένη από χιόνι, φύλλα ή βροχή.

Εάν το αυτοκίνητο παραμένει πολύ κοντά στην άκρη του δρόμου μετά την αρχική άσκηση υποβοήθησης στο σύστημα διεύθυνσης, το Road Edge Detection δημιουργεί δονήσεις στο τιμόνι προκειμένου να παροτρύνει τον οδηγό να στρίψει. Τη νύχτα, το σύστημα χρησιμοποιεί το φωτισμό από τους προβολείς και λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχει ήδη σε κάποια μοντέλα, όπως το Focus και το νέο Puma, ενώ σύντομα θα συμπεριλιφθεί στο σύνολο των τεχνολογιών υποβήθησης της οδήγησης των υπόλοιπων μοντέλων.

Κ.Π.

Read previous post:
Μαυρωτάς: «Σχέδιο Μάρσαλ για τον αθλητισμό»

Την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου στήριξης του αθλητισμού, ιδιαίτερα σε επίπεδο βάσης, επισημαίνει ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Close