Στη ζωή, αντίθετα με το σκάκι, το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά το ματ. Isaac Asimov, 1920-1992, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Η τεχνολογία ανίχνευσης λακκουβών του νέου Ford Focus προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια

3 Ιουλίου, 2018

Οι οδηγοί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις λακκούβες. Μάλιστα, μία λακκούβα επισκευαζόταν κάθε 21 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε Αγγλία και Ουαλία τον περασμένο χρόνο, ενώ ο δήμος της Ρώμης δεσμεύτηκε να επισκευάσει 50.000 λακκούβες σε ένα μήνα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής προς τις δημοτικές αρχές για το θέμα των δρόμων. Επίσης, στην Κολωνία αναφέρθηκαν πάνω από 6.000 λακκούβες μετά τον φετινό, εξαιρετικά βαρύ χειμώνα.

Οι δρόμοι με λακκούβες δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε ζάντες, ελαστικά και συστήματα ανάρτησης, με υψηλό το κόστος επισκευών. Για τη λύση του προβλήματος, η Ford λανσάρει μια πρωτοποριακή τεχνολογία ανίχνευσης λακκουβών, προσαρμόζοντας την ανάρτηση να μην πέσει πολύ βαθιά: Επειδή το ελαστικό και η ζάντα πέφτουν ελεγχόμενα, δεν χτυπάνε βίαια στην απέναντι πλευρά της λακκούβας. Η πίσω ανάρτηση μπορεί να αντιδρά ακόμα ταχύτερα από την εμπρός, αφού το σήμα από τον εμπρός τροχό προειδοποιεί τον πίσω, πριν φτάσει στη λακκούβα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Το σύστημα ανίχνευσης λακκουβών είναι ένα στοιχείο της προαιρετικής τεχνολογίας Continuously Controlled Damping, που κάθε 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου παρακολουθεί δεδομένα από την ανάρτηση, το αμάξωμα, το σύστημα διεύθυνσης και το σύστημα φρένων, προσαρμόζοντας την απόκριση της ανάρτησης για βέλτιστη ποιότητα κύλισης.

Οι δοκιμές έχουν γίνει στις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρίας στο Βέλγιο, όπου χρησιμοποιούνται απομιμήσεις μερικών από τις χειρότερες λακκούβες και επικίνδυνων σημείων που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι μηχανικοί βελτιώνουν περαιτέρω τα συστήματα με εκατοντάδες ώρες δοκιμών σε μία μεγάλη ποικιλία ευρωπαϊκών δημόσιων δρόμων, παρακολουθώντας φορτία και καταπονήσεις, με εξοπλισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούν οι σεισμολόγοι για να μελετούν τις σεισμικές δονήσεις.

Κ. Παρ.

Read previous post:
«Όχι» στα κλειστά κέντρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες από υψηλόβαθμα στελέχη του SPD

Η δημιουργία κλειστών κέντρων τράνζιτ για τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα με την Αυστρία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε...

Close