Όπως στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους δεν υπάρχει χώρος για κάρα ή για περιπλανώμενους πεζούς, έτσι και η σύγχρονη κοινωνία δεν έχει θέση για ζωές και μεθόδους που είναι πολύ εκκεντρικές. A.C. Grayling, Σύγχρονος Βρετανός φιλόσοφος

Η συνδεσιμότητα των αυτοκινήτων διευκολύνει την καθημερινότητα των οδηγών και κάνει τη ζωή τους ευκολότερη

29 Μαΐου, 2020

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, κυρίως πολυτελούς κατηγορίας, είναι συνδεδεμένα τόσο μεταξύ τους όσο και με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την καθημερινότητα των οδηγών, δίνοντας λύσεις στις καθημερινές ανάγκες τους.

Τα smartphone και τα smartwatch χρησιμοποιούνται από μεγάλη μερίδα οδηγών, διευκολύνοντας τον τρόπο οδήγησης. Σε περίπτωση μάλιστα που συνδεθούν με «έξυπνα» gadget, τότε μεταμορφώνονται σε χρήσιμους συνεργάτες.

Βοηθούν παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την κίνηση και την τρέχουσα κυκλοφορία. Ο οδηγός γνωρίζει τι θα συναντήσει μπροστά του. Έτσι του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει εναλλακτική διαδρομή, φθάνοντας έγκαιρα στον προορισμό του.

Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, υπάρχει η δυνατότητα να ενημερώσει τους συνεργάτες ή τους φίλους του ότι θα υπάρξει καθυστέρηση, δίνοντας το στίγμα της τρέχουσας τοποθεσίας και την εκτιμώμενη ώρα άφιξης. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα όταν ο οδηγός φτάσει στον προορισμό του, να αναζητήσει πλησιέστερους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης.

Η συνδεσιμότητα βοηθάει και στην περίπτωση προγραμματισμού προθέρμανσης της καμπίνας όσο ακόμη ο οδηγός είναι εκτός αυτοκινήτου, έτσι ώστε όταν θα φθάσει σε αυτό, να υπάρχει επιθυμητή θερμοκρασία.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα εντοπισμού σταθμών ανεφοδιασμού με τις ισχύουσες τιμές λίτρου του καυσίμου που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα ο οδηγός μπορεί να επισημάνει εστιατόρια ή καφέ που βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία που κινείται το όχημα.

Οι εξωτερικές κάμερες προορίζονται κυρίως για ασφάλεια, αλλά παράλληλα αποτελούν και τα «μάτια» του αυτοκινήτου, που μπορούν να σας δείξουν πού είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητο, κυρίως για αυτούς που έχουν ξεχάσει πού το έχουν παρκάρει.

Η συνδεσιμότητα μεταξύ των αυτοκινήτων βοηθάει στην αναγνώριση των συνθηκών που επικρατούν σε ακτίνα περίπου 800 μέτρων. Έτσι αν υπάρξει απότομο φρενάρισμα ή εκτροπή από τον δρόμο αυτό θα διαβιβαστεί και θα προειδοποιήσει τον οδηγό ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος αντίδρασης.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη συνεργασία του smartphone με το αυτοκίνητο, καθώς μπορούν να επισημανθούν οι καθημερινές συνήθειες του οδηγού, με τον παράλληλο σχεδιασμό τους ώστε να κάνουν ευκολότερη τη ζωή του…

Κυριάκος Παρασίδης

Περισσότερα στη κατηγορία Auto Moto
Μειώθηκαν κατά 39,6% τα οδικά τροχαία ατυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων τον Μάρτιο 2020

Μείωση 39,6% σημείωσαν τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό...

Close