Κάθε προσθήκη στην αληθινή γνώση είναι προσθήκη στην ανθρώπινη δύναμη. Horace Mann, 1796-1886, Αμερικανός λόγιος & πολιτικός

Η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ ασφαλώς συνιστά πρόοδο δηλώνει ο Ηλ. Κουσκουβέλης

14 Ιούνιος, 2018

Την εκτίμηση ότι υπάρχει χρόνος για βελτιώσεις στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ, η οποία ασφαλώς συνιστά -κατά τον ίδιο- πρόοδο, καθώς «μετά από πάρα πολλά χρόνια ανοίγεται μια τέτοια προοπτική ενός έντιμου συμβιβασμού», διατύπωσε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» o καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών (ΚΑΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και κάτοχος της επώνυμης έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές «Θουκυδίδης». 
«Είναι ασφαλώς πρόοδος, γιατί μετά από πάρα πολλά χρόνια ανοίγεται μια τέτοια προοπτική, (…) ενός έντιμου συμβιβασμού, ωστόσο υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία θεωρώ ότι έχουμε χρόνο να τα βελτιώσουμε, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κυρίαρχος στόχος μιας τέτοιας συμφωνίας, που κατά την άποψή μου -και συμφωνώ με την επίσημα διατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια άποψη ή γραμμή- είναι να διαχωριστεί το πολιτισμικό μας παρελθόν από (…) αυτό το οποίο μπορεί να εκφράζει ή να διεκδικεί ή να διεκδικούσε το εθνικό αφήγημα των Σκοπιανών» υπογράμμισε. 
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος επισήμανε πως θεωρεί καλύτερο και για την Ελλάδα και για τους γείτονές της όλες αυτές οι ονομασίες να εκφράζονται στη σλαβική έκφανσή τους, στη γλώσσα δηλαδή που μιλούν οι κάτοικοι της πΓΔΜ.  Στο εσωτερικό της χώρας του κάθε λαός θα το μεταφράσει, όπως λέει, αλλά στη διεθνή χρήση το «Severna Makedonja», ιδίως όπως γράφεται με διαφορετικά γράμματα/στοιχεία, θα διαχωρίζει πολύ περισσότερο -τουλάχιστον στα διεθνή και στα ηλεκτρονικά μέσα ή στις μηχανές αναζήτησης- την Ελλάδα και το ιστορικό, πολιτισμικό της παρελθόν. 
«Η όλη μου λογική ειναι πώς θα βελτιώσουμε σημεία αυτής της συμφωνίας, ώστε (…) να έχουμε μια καλή συμφωνία, μη αναστρέψιμη και κυρίως επαληθεύσιμη, έτσι ώστε στο μέλλον να μη δημιουργούνται ζητήματα και κάθε πλευρά να πάρει το καλύτερο δυνατό. Αυτός ειναι ο στόχος μιας διαπραγμάτευσης. Εκτιμώ ότι υπάρχει χρόνος για βελτιώσεις» ειπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουσκουβέλης.
Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα με την ονομασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), μετά τη συμφωνία, ο ίδιος τονίζει: «Πριν από δέκα χρόνια, το 2009, στη διάρκεια της θητείας μου ως πρυτάνεως, είχαμε κατοχυρώσει το όνομα και το σήμα του πανεπιστημίου ως εμπορικό σήμα στο γραφείο σημάτων και ευρεσιτεχνιών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Στη Θεσσαλονίκη είναι μια ακόμη εμπορική εταιρεία και μια εφημερίδα παλαιότερα, που είχαν κάνει το ίδιο πράγμα. Ελπίζω οι επιχειρηματίες ή οι άλλοι φορείς να έχουν περάσει από διαδικασίες τέτοιες, διαφορετικά εκείνο το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι θα μπουν σε μια επιτροπή, η οποία θα έρθει διαιτητικά να λύσει (τέτοια θέματα) και αν αυτή δεν τα λύσει, θα καταλήξουν σε κάποια δικαστήρια διεθνή ή διαιτητικά. Το ΠΑΜΑΚ δεν κινδυνεύει. Αλλωστε εμείς είμαστε (Πανεπιστήμιο) Μακεδονίας, οι γείτονές μας θα είναι Βόρεια Μακεδονία. Ενδεχομένως θα έχουμε και εμείς ένα δικαίωμα, αν επιχειρηθεί να ιδρυθεί κάτι που θα λέγεται Πανεπιστήμιο Βόρειας Μακεδονίας και εκείνο θα πρέπει να το δούμε εάν υπάρξει ταύτιση ώστε το κοινό να μην συγχέει τα δύο πανεπιστήμια».

Τη συνέντευξη πήρε η Νικόλ Καζαντζίδου 

Read previous post:
Δ. Αβραμόπουλος: Το Aquarius δείχνει το μέγεθος των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Κ. Μεσόγειο

Με αφορμή την περιπέτεια του πλοίου Aquarius, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ενώπιον της ολομέλειας των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο,...

Close