Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει. Νίκος Καζαντζάκης. 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

Η «ρόχα» θα συνεχίζει να… κτίζει από πίσω

6 Δεκεμβρίου, 2022

    Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εθνική Ισπανίας στο Μουντιάλ του Κατάρ, είναι η σε… εκνευριστικό βαθμό διάθεση για κατοχή της μπάλας, οι… αμέτρητες κοντινές πάσες και η… εμμονή για «κτίσιμο» της επίθεσης από τον τερματοφύλακα. 

    Η ομάδα του Λουϊς Ενρίκε, ο οποίος προφανώς έχει δώσει και τις σχετικές οδηγίες, κινδύνευσε αρκετά στους πρώτους τρεις αγώνες απ΄ αυτά τα στοιχεία, και κυρίως από το τελευταίο, καθώς ο αντίπαλος «έκλεψε» αρκετές φορές την μπάλα, πριν περάσει την μεσαία γραμμή του γηπέδου.

    Εντέλει, και παρά την ήττα με 2-1 από την Ιαπωνία, οι Ιβηρες προκρίθηκαν στους «16», όπου σήμερα (17:00) θα αναμετρηθούν με τον Μαρόκο, που εντυπωσιάζει στην κορυφαία διοργάνωση. Και το ερώτημα, είναι, εάν αυτή η επιμονή του Ισπανού ομοσπονδιακού, θα συνεχισθεί -κι εάν ναι- εάν θα προκαλέσει πρόβλημα στην προσπάθεια για πρόκριση στον προημιτελικό.

    «Ισως ορισμένοι, να αισθάνονται έτσι σε… καυτές καταστάσεις, όταν ο επιτιθέμενος είναι σε πίεση και σε απόσταση τριών μέτρων από τον τερματοφύλακα. Αλλά αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται για την επίλυση αυτού του είδους της κατάστασης και θα παραμείνει έτσι. Αυτό είναι το σχέδιο του προπονητή, θα το τηρήσω κι αισθάνομαι άνετα με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού», δήλωσε ο «καθ’ ύλην αρμόδιος», ο τερματοφύλακας της «ρόχα» και της Μπιλμπάο, Ουνάι Σιμόν, και πρόσθεσε: «Στην ομάδα μας, ο τερματοφύλακας είναι ο πρώτος επιθετικός. Εάν όλοι οι παίκτες είναι σε εγρήγορση, όταν ένας αντίπαλος έρχεται να με πιέσει, αυτό σημαίνει ότι ένας από τους συνεργάτες μου στο γήπεδο είναι ελεύθερος. Συχνά, όταν καταφέρνουμε να διαχειρισθούμε την μπάλα, μπορούμε να την στείλουμε στους επιθετικούς μας, υπό καλές συνθήκες».

    Και όπως φαίνεται, ο Ενρίκε δεν σκοπεύει να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του παρά την πίεση των αγώνων και το ενδεχόμενο αποκλεισμού: «Όλες οι ομάδες που προσπαθούν, όπως και εμείς, να αρχίσουν από πίσω, διατρέχουν κινδύνους, αλλά αυτό είναι όλο το ενδιαφέρον. Εάν ο Ουνάι δεν ήταν καλός με τα πόδια, δεν θα ήταν ο τερματοφύλακας της εθνικής. Είναι ένας τερματοφύλακας υψηλού επιπέδου».

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον αγώνα με την Γερμανία (1-1), ο Σιμόν ήλθε σε επαφή με την μπάλα 59 (!) φορές, δηλαδή επτά περισσότεερες από τον μέσο, Σέρχιο Μπουσκέτς!

    «Ορισμένες ενέργειες κάνουν την καρδιά να… κτυπήσει λίγο πιο γρήγορα; Λοιπόν, είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Οταν ο αντίπαλος μας πιέζει, πρέπει να τρέξει 40 μέτρα για να φθάσει στον Ουνάι, αλλά εάν καταφέρουμε να ανταλλάξουμε 4-5 πάσες, πρέπει να γυρίσουν πίσω. Και ξέρετε πόσο… απελπιστικό είναι γι ‘αυτούς; Είναι ένα από τα όπλα μας και αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας μας», εξηγεί ο Ενρίκε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ