Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα. Λόρδος Palmerston, 1784-1865, Βρετανός πρωθυπουργός.

H Rei Kawakubo σχεδίασε τα κοστούμια για την όπερα Ορλάντο

11 Δεκεμβρίου, 2019

Η ιδρύτρια του οίκου Comme des Garçons, Rei Kawakubo εισέρχεται στον κόσμο της όπερας, σχεδιάζοντας τα κοστούμια για μια νέα εκδοχή του μυθιστορήματος «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ του 1928. 
 
Με το βιβλίο να αφορά θέματα ρευστότητας και δυαδικότητας των φύλων και να βασίζεται στην ιστορία ενός νεαρού που αναζητά την ταυτότητα φύλου ταξιδεύει στον χρόνο, τα θέματα συνδυάζονται άψογα με τις δημιουργίες της Kawakubo, οι οποίες αγνοούν τα όρια των φύλων και τις πρόσκαιρες τάσεις.
 
Η σχεδιάστρια μόδας άρχισε να δουλεύει για το πρότζεκτ από τον περασμένο Μάιο. Τα κοστούμια της όπερας «Ορλάντο» είναι υπερμεγέθη, στρεβλώνουν το σώμα και μεταφέρουν το πνεύμα του μυθιστορήματος στον 21ο αιώνα.
 
Για πρώτη φορά στην 150χρονη ιστορία της, η Κρατική Όπερα της Βιέννης ανεβάζει μια όπερα γραμμένη από γυναίκα, την Αυστριακή συνθέτρια, Όλγκα Νόιβιρτ. Το λιμπρέτο έγραψε η ίδια με τη συγγραφέα Κατρίν Φιγιού.
 
Επίσης είναι η πρώτη φορά που Kawakubo σχεδιάζει κοστούμια και είναι πιθανό να είναι και η τελευταία. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη στους New York Times αν θα έκανε άλλη μια όπερα, είπε απλά: «πιθανώς όχι».
 
Το έργο Ορλάντο έχει αποτελέσει αμέτρητες φορές πηγή έμπνευσης στην ποπ κουλτούρα, με το μυθιστόρημα να είναι και το κεντρικό θέμα του Met Gala και της επόμενης έκθεσής του το 2020.

 

Περισσότερα στη κατηγορία Life
Ένας διαφορετικός «Άγιος Βασίλης με τα δώρα» από τον Banksy

Σε βίντεο το οποίο ανήρτησε χθες 10 Δεκεμβρίου, στον λογαριασμό του στο Instagram, o Banksy παρουσίασε το τελευταίο του έργο.

Close