Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ΄αυτό που σε συνθλίβει. Abert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας

Η πτώση των μετοχών εξάλειψε 4 τρισ. δολάρια από τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις

6 Φεβρουαρίου, 2018

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έκαναν βουτιά σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξαλείφοντας 4 τρισ. δολάρια από τις αποτιμήσεις – ρεκόρ που είχαν σημειωθεί μόλις οκτώ ημέρες πριν.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες 3%, μην αφήνοντας στους επενδυτές άλλες επιλογές από το να αναζητήσουν τα παραδοσιακά καταφύγια του χρυσού, του ιαπωνικού γεν και των κρατικών ομολόγων αναφοράς που ήταν από τους αρχικούς παράγοντες που οδήγησαν στις πωλήσεις μετοχών. Ωστόσο, στη συνέχεια περιόρισαν τις αρχικές απώλειές τους και πριν από λίγο υποχωρούσαν περίπου 2%. Τα μελλοντικά συμβόλαια στην Wall Street δίνουν μία χαραμάδα φωτός, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν, αλλά πλήγμα δέχθηκαν και τα εμπορεύματα, με τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων να υποχωρούν, καθώς και το δικό τους καλύτερο ξεκίνημα από την αρχή του έτους ξεθώριασε γρήγορα.

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών θεωρήθηκαν από κάποιους ως μία υγιής διόρθωση μετά την ταχεία άνοδο από το περασμένο έτος, αλλά τα νεύρα άρχισαν να τεντώνουν, καθώς πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, επεκτεινόμενες στην Ασία και μετά στην Ευρώπη. Οι δείκτες αναφοράς Dow Jones και S&P 500 της Wall Street έκαναν βουτιά 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα, χθες, που είναι οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τον Αύγουστο του 2011, ενώ για τον Dow ήταν και η μεγαλύτερη ιστορικά πτώση σε μονάδες. Η αρχική πτώση των ευρωπαϊκών αγορών έστειλε τον δείκτη Stoxx 600 στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μεγάλος, καθώς έως τις 10.45 (ώρα Ελλάδος) είχε φθάσει σε πάνω από το 40% του μέσου ημερήσιου όγκου για τον γερμανικό δείκτη DAX και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 50.

«Από το περασμένο φθινόπωρο, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μία Goldilocks οικονομία – δηλαδή σε μία οικονομία με στερεή ανάπτυξη, βελτιωμένα εταιρικά κέρδη και σταθερό πληθωρισμό. Το ρεύμα, όμως, φαίνεται να έχει αλλάξει», δήλωσε αναλυτής στη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) υποχώρησε 3,4%. Ο βασικός δείκτης της Ταϊβάν υποχώρησε 5% και του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε 4,2%. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκανε βουτιά 4,7%, που είναι η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2016 σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων μηνών.

Περισσότερα στη κατηγορία Οικονομία
Η έξοδος από τα Μνημόνια συζητήθηκε στη συνάντηση Μοσκοβισί με την «Προοδευτική Συμμαχία»

Θετικό «σήμα» για το τέλος των Μνημονίων στην Ελλάδα έστειλε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σε συνάντηση που είχε με την...

Close